Skakava Gornja

Rane Sv. Franje na Zidinama


Na temeljima crkve iz 9. st. i franjevačkog samostana iz 14. st., to jest na arheološkoj lokaciji Zidine u Skakavi Gornjoj kod Brčkog, 16. rujna proslavljen je blagdan Rana Sv. Franje.

Svetu misu slavio je župnik i gvardijan banjolučkog samostana Petrićevac fra Domagoj Šimić uz koncelebraciju 15-ak svećenika među kojima je bio i brčanski dekan i župnik u Brčkom preč. Damir Ivanović.

Okupio se poveći broj hodočasnika iz župa Brčanskog dekanata te vjernika franjevačkog samostanskog područja Tuzle i Tolise.

Fra Domagoj je u homiliji govorio o pojmu stigmi uopće te Sv. Franji Asiškom koji je pred kraj ljeta 1224. po šesti put bio na brdu Verna u Italiji gdje je dobio Kristove rane na tijelu. Napomenuvši kako su stigme znakovi koje čovjek nije namjerno sebi nanio, istaknuo je kako ih je kroz povijesti 100-tinjak osoba imalo. Potaknuo je nazočne da uzmu svoje vlastite križeve te hrabro koračaju kroz život jer je "to jedini način da se suobličujemo s Isusom".

Nakon mise upriličeno je druženje na nogometnom stadionu u Skakavi Gornjoj, koje je organizirala istoimena mjesna zajednica.

Dodajmo kako se ovaj dan na Zidinama obilježava dugi niz godina jer je to mjesto znak duhovne snage i franjevačke nazočnosti koja u ovom dijelu BiH postoji stoljećima.

Ž.I., KT