Banja Luka

Ravnatelj Hrvatskog državnoga arhiva u službenom posjetu Mariji Zvijezdi


Na poziv banjolučkog biskupa dr. mons. Franje Komarice u službeni posjet nekadašnjoj trapističkoj opatiji Marija Zvijezda, danas Europskom centru za mir i suradnju, došli su ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. Dinko Čutura i njegov pomoćnik mr. Ladislav Dobrica, latinist i povjesničar.

Foto: biskupija-banjaluka.org

Foto: biskupija-banjaluka.org

Proveli su zajedno s biskupom i njegovim stručnim suradnicima nekoliko sati, upoznavajući se s izuzetno bogatom baštinom srednjo i zapadno europske sakralne kulture i civilizacije, koju su ostavili iza sebe neumorni i nesebični pioniri europske prosvjete i kulture, civilizacije i industrijalizacije tijekom sedam i pol desetljeća svoga slobodnog djelovanja, redovnici iz čak 16. europskih zemalja.

Goste iz Zagreba posebno je zanimao (nesređeni) arhiv, nesređena biblioteka u neuvjetnim prostorima i rijetko bogata numizmatička zbirka. Vidjeli su neke od rijetkih eksponata knjiga čak iz 16. i 17. stoljeća, a neki numizmatički rariteti potječu čak iz prvoga milenija.

Biskup i njegovi suradnici gostima su pokazali prostorije koje se uređuje i nacrte polica koje se uskoro trebaju raditi za smještaj bogate biblioteke, arhiva i numizmatike.

Voditelji Hrvatskog državnog arhiva nisu krili svoju radost, a ni svoju spremnost „čim prije“ pristupiti i konkretnom načinu pružanja stručne pomoći, da se ovo izuzetno kulturno blago počne stručno obrađivati i ispravno sređivati za sadašnje i buduće generacije Banjolučana kao i svih drugih žitelja BiH i okoline.

Biskup Franjo im je srdačno zahvalio za dolazak i spremnost da sa svoje strane učinkovito i stručno pomognu njegovim naporima i njegovih suradnika oko pravilnog vrednovanja i prezentiranja ove jedinstvene europske civilizacijske baštine u krilu Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije.

Biskupu su se u zahvaljivanju pridružili i predsjednik i potpredsjednica udruge prognanih Banjolučana Nazaret Vinko i Jacinta Laštro, koji su s još nekoliko prognanih Banjolučanki došli uređivati prostorije „malog“ samostana za najavljene hodočasnike iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, objavljeno je na mrežnoj stranici Banjolučke biskupije.

J.P., KT