Sarajevo

Reagiranje na proslavu i letak "120 godina obljetnice KJU 'Dom za djecu bez roditeljskog staranja'"


Prijemom i proslavom u Gradskoj Vijećnici Sarajevo 16. siječnja obilježen je jubilarni 120. rođendan Kantonalne javne ustanove "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" na što je Provincija Bezgrešnog Začeća BDM Družbe sestara Služavki Malog Isusa poslala priopćenje.

U priopćenju iz Provincije Bezgrešnog začeća BDM stoji da je KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja prvi susjed Družbe sestara Služavki Malog Isusa na Bjelavama čiji rad i zalaganje za kategoriju ugrožene djece bez roditeljskog staranja iznimno cijene i poštuju.

Vijest o navedenom jubileju su putem novinskih agencija prenijeli svi bitniji mediji dok je za potrebe obilježavanje godišnjice tiskan i prigodan letak sa kratkom poviješću Doma, njegovom organizacijom rada, uslugama i aktivnostima koje pruža.

"U letku je tako navedeno da je Dom za djecu bez roditeljskog staranja  osnovan 1900., te da se nalazio na više lokacija u Sarajevu da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na Bjelavama gdje se i danas nalazi", stoji u priopćenju Družbe u kojemu se dodaje kako je u navedenom letku, iz sestrama nepoznatih razloga, izostavljen dio zajedničke povijesti koju taj Dom dijeli sa sestarskom zajednicom i sirotištem Egipat, konkretno za razdoblje prije Drugog svjetskog rata.

Kako bi, barem djelomično, pokušale ispraviti nepravdu sestre su u priopćenju poslale kratku povijest nastanka Družbe sestara Služavki Malog Isusa i sirotišta Egipat, koje je osnovao sluga Božji Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup (1843.-1918.).

Priopćenje donosimo u cijelosti:

KT