Redoviti susret vojnih kapelana na Palama


U četvrtak, 20. lipnja, u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika na Palama, održan je 45. redoviti susret svećenika koji djeluju kao vojni dušobrižnici u Vojnom ordinarijatu u BiH.

Foto: Antonio Šutalo

Foto: Antonio Šutalo

Susret je započeo misnim slavljem kojeg je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata mons. Željka Čuturića, vojnog kapelana don Fabijana Stanušića i još šest vojnih kapelana.

Na početku mise, nakon pozdravnih riječi, mons. Vukšić je spomenuo proroka Iliju i Elizeja „dva Božja svjedoka i navjestitelja koja su u svojoj službi morali pretrpjeti mnogo kako bi ostali vjerni svom poslanju“.

„Još više nego Elizeja sjećamo se Ilije proroka koji je u jednome času doslovce zavapio: 'Gospodine, ne mogu više!' Ljudski gledano razočaran, želio je čak napustiti službu proroka, Božjega svjedoka i navjestitelja“, istaknuo je nadbiskup Vukšić, te dodao kako se ohrabren Božjom intervencijom i pomoći drugih dobrih ljudi Ilija vratio svojoj službi te kako je nešto slično kasnije njegov nasljednik Elizej prolazio u svom životu.

Naglasio je kako je njihov primjer uvijek suvremen. Suvremen za svakog Isusova navjestitelja, za svakog Isusova svjedoka i za svakog Isusova učenika koji želi biti vjeran. „Svatko dođe u napast da zbog nekih razloga zavapi: 'Gospodine, ne mogu više!'“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te je pozvao nazočne  neka se mole za zagovor proroka Ilije, Elizeja i svih velikih navjestitelja i svjedoka Božjih, kako bi današnjim Božjim svjedocima i navjestiteljima u „časovima teškim, koji sa sobom nose razočaranja i neuspjehe, bili potpora, blagoslov i snaga“.

U radnom dijelu sastanka, najprije se pristupilo usvajanju zapisnika s 44. susreta vojnih kapelana, kojeg je pročitao mons. Čuturić, a zatim je izvješće s hodočašća u Lourdes podijelio kancelar Vojnog ordinarijata don Josip Tadić, zapisničar.

U nastavku sastanka govorilo se o hodočašću u Mariju Bistricu i molitvenom pohodu na Bobovac. Potom su kapelani kratko predstavili stanje u svojim kapelanijama, a zatim se razgovaralo o božićnom koncertu i duhovnoj obnovi, kao i o sljedećem sastanku. 

Nakon sjednice domaćin susreta, župnik i vojni kapelan don Fabijan Stanušić pozvao je nazočne na zajednički objed.

A. Šutalo/ M. A., KT