Bosanska Posavina

Rujanska zavjetna misa u Koraću


U utorak, 15. rujna Koraćani iz Slavonskog Broda su ponovno, kao što to čine svakoga mjeseca, došli na zavjetnu misu u svoju rodnu župu Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini.

Foto: Olgica Cerović

Foto: Olgica Cerović

Oni se na zavjetnim misama u čast Koraćanske Gospe okupljaju već četiri godine. Ovog puta su se okupili pod geslom Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada i tom prigodom, misno slavlje predslavio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Koncelebrirali su vlč. Mato Marijić, župnik u Kulini i grkokatolički svećenik iz Dervente Franjo Sitnik. Domaći župnik fra Ivan Marić, animirao je pjevanje.

U prigodnoj homiliji fra Anto je posvijestio kako je život Blažene Djevice Marije bio je protkan i žalošću i radošću, baš kao što je satkan i život svakog čovjeka. Upozorio je kako vjernici često izbjegavaju trenutke žalosti, a kao katolici u okviru svoje Katoličke Crkve, u svojim obiteljima naučeni su živjeti poput Blažene Djevice Marije – svjesni da su i radosti i žalosti sastavni dio života. „Pozvani smo iz života BDM crpsti one prave vrijednosti, prihvaćati svaki trenutak svoga života kako ne bi prva postaja našega križnoga puta bila i zadnja. Od Marije - Gospe Žalosne učimo kako živjeti svoju žalost u svojoj katoličkoj vjeri, a ne bježati u razne ovisnosti. Budite prijatelji Božji, živite svoj život kao BDM. One, koji vječito kukaju, koji padaju na prvoj postaji i ne žele dalje, podignite ih, osokolite ih, govorite im da na križnom putu Gospe žalosne ima i velika radost, jer je uznesena na nebo. Isus nam ju je dao za majku i time mogućnost da možemo s njime sjesti u njegovo kraljevstvo, što je težnja i cilj našega života. Lijepo je danas prijateljevati sa žalosnom Gospom i vjerovati da će Bog i naš kao i njezin život izvesti na dobro. Trajne radosti na ovoj zemlji nema, a dječja radost bit će potpuna tek u kraljevstvu nebeskom. Budimo sretni što znamo svoj život živjeti i u radosti i u žalosti“, bile su neke od fra Antinih poticajnih poruka okupljenim vjernicima.

B.Lukačević/T.M.I., KT