Bosanska Posavina

Sakrament potvrde u Boću, Špionici i Ulicama


Nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, 16 i 17. lipnja, podijelio je sakrament potvrde mladima iz župa Boće, Špionica i Ulice.

Po dolasku u župu Sv. Ante Padovanskog u Boće, 16. lipnja, kardinala je pred crkvom dočekao župnik vlč. Filip Maršić te mu, kao i okupljenim krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima uputio pozdrav. Nakon nadbiskupova razgovora s krizmanicima uslijedilo je samo slavlje euharistije i podjela krizme za 14 krizmanika. Svetu misu je predvodio kard. Puljić, a koncelebrirali su mons. Niko Ikić, preč. Damir Ivanović, vlč. Mirko Ikić i fra Franjo Ninić.

Predvečer istoga dana, nadbiskup Vinko pohodio je i župu Sv. Josipa u Špionici gdje je sv. krizmu primilo 18 mladića i djevojaka.
Kard. Puljića ondje je dočekao i pozdravio župnik fra Miroslav Ikić, a tijekom mise, kao suslavitelji sudjelovali su i fra Niko Josić i fra Martin Antunović.
Kao i na prvom euharistijskom slavlju s podjelom sakramenta potvrde i tijekom ove homilije vrhbosanski nadbiskup potaknuo je krizmanike na otvorenost Božjoj milosti koja im se daje u ovome sakramentu, a kumove i roditelje podsjetio je na njihovo poslanje potpore i oslonca u službi krizmanika.

U nedjelju 17. lipnja u župi Rođenja BDM u Ulicama, kard. Vinka je pred mnogobrojno okupljenim narodom pozdravio i dobrodošlicu poželio župnik fra Martin Antunović. Nakon nadbiskupova razgovora s krizmanicima uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje tijekom kojega je krizmano 17 krizmanika.
Koncelebracijom su se na misi pridružili i župni vikar fra Petar Matanović te fra Niko Josić i preč. Damir Ivanović.
Prije samog blagoslova na kraju euharistije, nadbiskup Puljić još je jednom ohrabrio cijelu župnu zajednicu, zajedno s krizmanicima i njihovim kumovima i obiteljima, da nastave biti sjeme koje raste kako bi donosilo plodove hrabrog svjedočenja za Isusa Krista i njegovu Crkvu u nezavidnim prilikama u kojima se nalaze.
Slavlje se nastavilo zajedničkim ručkom prisutnih svećenika u župnoj blagovaoni.

KT