Sastanak za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim Crkvama


Dikasterij za laike, obitelj i život 8. lipnja upriličio je sastanak putem Zoom platforme o pastoralnim smjernicama za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim Crkvama.

Sastanak je okupio 220 odgovornih osoba iz biskupskih konferencija, međunarodnih pokreta i udruga koji su zajedno diskutirali o sadržaju i potencijalu Pastoralnih smjernica za proslavu Svjetskog dana mladih. U ime Biskupske konferencije BiH sudjelovali su ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić, te djelatnici NCM-a Martina Vidović i Josip Milanović.

Nakon kratkog uvoda, zajedničke molitve, te predstavljanja dokumenta o pastoralnim smjernicama za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim Crkvama koji je pomoćno sredstvo idealne motivacije i moguće praktične provedbe kako bi se Svjetski dan mladih na dijecezanskoj razini pretvorio u priliku za otkrivanje potencijala za dobro, velikodušnost, žeđ za autentičnim vrijednostima i velikim idealima koje svaka mlada osoba nosi, uslijedila je kratka diskusija sudionika sastanka.

Tada je naznačena važnost ovog dokumenta, te je podržana ideja pape Franje da se proslava Svjetskog dana mladih u partikularnim Crkvama od ove godine ne slavi na Cvjetnicu kao ranijih godina, nego na svetkovinu Krista Kralja.

Osim razgovora i podijeljenih iskustava nazočnih sudionika, razgovaralo se i o idejama na koji način bi se mogao organizirati SDM u partikularnim Crkvama, te o mogućnosti da biskupije ukoliko ne mogu susret organizirati 21. studenog na svetkovinu Krista Kralja, mogu to učiniti i na neki nadnevak.

Posebnost ovog susreta bilo je svakako i predstavljanje prvog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, kojeg je Papa ustanovio početkom 2021., a koji će se ove godine slaviti 25. srpnja kako su kazali voditelji Dikasterija za laike, obitelj i život, prenosi mrežna stranica NCM-a.

Podsjetimo kako je u Tiskovnom uredu Svete Stolice 18. svibnja održana je online konferencija za medije na kojoj su predstavljene Pastoralne smjernice za proslavu Svjetskog dana mladih 2021. u partikularnim Crkvama.

J.P., KT