Kulina (kod Dervente)

Sedamnaesti susret duhovnih zvanja Derventskog dekanata


Sedamnaesti u nizu susret duhovnih zvanja Derventskog dekanata, održan 5. listopada u župi Sv. Petra i Pavla u Kulini u Bosanskoj Posavini, okupio je deset svećenika i redovnika i osam redovnica.

Susret na kojemu je sudjelovalo i desetak župljana, započeo je u kulinskoj župnoj crkvi, a goste je pozdravio domaći župnik Mato Marijić, koji tu živi uz tek četiri stalna povratnika. U pozdravnoj riječi inicijator toga kao i prethodnih susreta vlč. Ivan Ravlić podsjetio je kako je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji Darventski dekanat s najvećim brojem duhovnih zvanja – njih 160 je Bogu posvećenih osoba. Dodao je kako je sve manje duhovnih zvanja, jer je zadnji rat ostavio velike posljedice, kako materijalne još više duševne i duhovna te poručio: „Ne smijemo  zaboraviti svoju rodnu grudu, svoj dom, makar on bio i porušen. Ne dozvolimo mi koji smo Bogu posvećene osobe da Posavina umre u našim srcima. Trebamo omasoviti ove naše susrete, jer to pozitivno djeluje na povratnike koji ovdje žive i čuvaju svoja ognjišta. U protivnom ne možemo govoriti o zajedništvu.“

Prigodno predavanje potom je održao fra Ivan Pavlović, župni vikar u Bugojnu. On je stavio naglasak na Izvanredni misijski mjesec, listopad ove godine. Naime, apostolsko pismo pape Benedikta XV. Maximum illud smatra se pokretačem misionarskih aktivnosti u suvremenom svijetu. „Ova je enciklika ugledala svjetlo dana 1919. godine zbog teške ekonomske situacije, financijske naravi, manje broja misionara (jer su otišli na bojišta u zemljama gdje su svećenici služili vojni rok), protjerivanje misionara iz misionarskih zemalja, te nastanak nacionalni pokreta za neovisnost u kolonijama i slično. Papa Benedikt XV. prozvan je kao 'antikolonijalist', boreći se protiv kolonijalizma i ugnjetavanja naroda. Svaki kolonijalizam je ugnjetavanje manjinskog, slabijeg i siromašnog naroda, iskorištavanje njihovih resursa“, rekao je među ostalim fra Ivan te zaključno istaknuo kako je ovo papino pismo „Biblija“ za misionare, jer definira crtu između Crkve i politike. 

Uz koncelebraciju nazočnih svećenika misno slavlje predvodio je p. Ilija Tipurić iz Zagreba. On je naglasio važnost okupljanja u Božje ime. „Vjernik treba biti poput ruže koja daje miris svima, a ne samo dobrima. Sv. Mala Terezija, misionarka i naučiteljica Crkve, pokazala nam je primjerom kako i maleni u očima Božjim mogu biti veliki. Nastojmo i mi propovijedati i svjedočiti Božje milosrđe, a u svemu neka nas zagovara BDM i sveci naše Katoličke Crkve“, poručio je p. Ivan.

Lijep i sunčan dan učinio je selo Kulinu, odakle pogled seže na veći dio Bosanske Posavine, doista lijepom, te je ovom susretu dao još toplije ozračje. Gostoljubivi domaćin vlč. Mato ručkom je svoje goste počastio u obližnjem restoranu. On je posebno bio radostan toga dana jer rijetko u svojoj crkvi imao toliko vjernika, jer ih je sada u župi tek četvoro, a bilo ih je prije posljednjega rata oko 1 000. Ova je župa iznjedrila šest živućih svećenika i dvije redovnice.

Sljedeći susret najavljen je 2020. godine u župi Sv. Antuna Padovanskom u Gornjim Močilima-Sijekovcu.

B.Lukačević/KT