Prozor

Šeste kolonije vrhbosanskih bogoslova


Od 31. kolovoza do 3. rujna na području Ramskog dekanata održavaju se šeste kolonije bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije.

Na ovogodišnjim kolonijama sudjeluju 22 bogoslova, od njih ukupno 23 u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem i odgojiteljima: rektorom preč. Josipom Kneževićem; vicerektorom vlč. Ilijom Markovićem i ekonomom i prefektom vlč. Ivanom Ivančevićem.

Dolazak u župu Presvetog Srca Isusova u Prozoru upriličen je predvečer 31. kolovoza te je bila prigoda za sudjelovanje na svetoj misi, nakon koje je bila večera te raspored bogoslova po obiteljima.

Sljedećeg dana, nakon doručka u obiteljima, u župnoj crkvi je upriličena Jutarnja, a potom su bogoslovi sudjelovanje na svetkovini posvete crkve i susretu duhovnih zvanja župe Prozor. Svetu misu predvodio je vlč. Ivan Karača, nakon koje je uslijedio ručak.

U poslijepodnevnim satima bogoslovi su posjetili župu Uzdol – posebno spomen obilježje i grob fra Stjepana Barešića. Potom su se zaputili u etno-selo Remić na području iste župe, gdje je uslijedila krunica ispred kapelice Bl. Alojzija Stepinca. Tada je ujedno bilo vrijeme za osobne razgovore s kardinalom, a potom povratak u Prozor i večera u obiteljima domaćina.

U nedjelju 2. rujna, nakon doručka bogoslovi su sudjelovali na pučkoj svetoj misi koju je u koncelebraciji s osam svećenika, predvodio vrhbosanski nadbiskup.  Riječi pozdrava i zahvale u prepunoj župnoj crkvi izrekao je prozorski župnik mons. Marko Tomić.

Nakon ručka bogoslovi su se zaputili u župu Rama-Šćit gdje su najprije molili krunicu te posjetili muzej.

Nastavili su prema Rumbocima i rodnoj kući Dive Grabovčeve na Zahumu. Uslijedio je  odlazak na Ramsko jezeru gdje je bila mogućnost za razgovor s kard. Vinkom, osvježenje i rekreaciju.

Posljednjeg dana ovogodišnjih kolonija, 3. rujna nakon doručka bogoslovi su se oprostili s domaćinima i molili Jutarnju u župnoj crkvi.
Na programu je posjet župi Gračac i filijali Lug.
Nakon mise koju će predvoditi kardinal, u župskoj dvorani u Prozoru, bit će upriličen kratki evaluacijski susret.
Poslije ručka bit će organiziran povratak bogoslova kućama.

KT