Trebinje

Šesti simpozij „Teologija u javnoj sferi“


Šesti simpozij „Teologija u javnoj sferi“ otvoren je 7. veljače u Kulturnom centru u Trebinju, a ovaj događaj koji traje do 9. veljače organizirao je Centar za filozofiju i teologiju.

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije otvorio je Simpozij koji donosi, između ostalog, niz predavanja, panel diskusija, prezentacija i razgovora o knjigama.

Prvoga dana održana je panel diskusija s temom Teologija – istina – pomirenje: pojam mira u svetim spisima, u kojoj su sudjelovali dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. sc. Darko Tomašević sa sarajevskog Katoličkog blagoslovnog fakulteta i prof. dr. Vladislav Topalović s Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče.

Prof. Topalović govorio je o miru u Starom zavjetu, prof. Tomašević osvrnuo se na istu temu u Novom zavjetu, a prof. Hasanović je svoj govor o miru temeljio na Kur'anu. Poslije izlaganja uslijedila je rasprava o miru, istini i pomirenju, a također se govorilo i o onome što vjerske zajednice zajedno čine na tom planu.

Istaknut je značaj djelovanja Međureligijskog vijeća u BiH, kao i master studija Međureligijski studiji i izgradnja mira kojeg su zajednički utemeljili Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči.

Nakon ovog programa uslijedila je izložbe fotografija Lično autora Velije Hasanbegovića, a među brojnim nazočnima na otvorenju Simpozija bili su i prethodni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović.

KT