Mostar

Sjećanje na mons. Pavla Žanića


Biskup Ratko je u homiliji podsjetio na djelovanje, najprije kao koadjutora, a zatim kao ordinarija Mostarsko-duvanjske biskupije, mons. Pavla te progovorio o njegovom životu.

U subotu, 11. siječnja u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, koncelebriranom sv. misom, koju je predslavio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić svećenici i vjernici prisjetili su se životnoga puta i djela blagopokojnoga biskupa Pavla Žanića, koji je preminuo prije 20 godina te molili za pokoj njegove duše.

Biskup Ratko je u homiliji podsjetio na djelovanje, najprije kao koadjutora, a zatim kao ordinarija, biskupa Pavla te progovorio o njegovom životu.

Poslije mise mostarsko-duvanjski biskup sa svećenicima, među kojima je bio katedrali župnik don Luka Pavlović te skupinom vjernika sišao je u kriptu Sv. Josipa gdje su otpjevali psalam Iz dubine i izgovorili molitve za pokojne preporučujući Bogu dušu biskupa Pavla kao i duše biskupa Petra Čule i Marka Perića koji su pokopani u svojim grobnicama iza oltara.

Mons. Pavao Žanić (Kaštel Novi, 20. svibnja 1918. - Split, 11. siječnja 2000.) bio je mostarsko-duvanjski biskup od 1980. do 1993.

Navršivši 75 godina života 1993. otišao je u mirovinu u rodni Kaštel Novi gdje je živio do smrti 11. siječnja 2000.