Sarajevo

Sjednica Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije


U subotu, 22. rujna u Sarajevu, u prostorijama Ordinarijata vrhbosanskog, održana je redovita sjednica Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije (PVVN).

Sjednicom je predsjedao vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, uz sudjelovanje pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, generalnog vikara nadbiskupije mons. Luke Tunjića te 20-ak vijećnika, dok su se ostali ispričali jer nisu bili u mogućnosti doći.

Skup je u jutarnjim satima započeo Zazivom Duha Svetoga i molitvom za Sinodu, nakon čega se čitao zapisnik s posljednje sjednice održane 23. rujna 2017., koji je usvojen.

Uslijedila je sljedeća točka dnevnog reda – Ostvarenje Misijske godine listopad 2018./2019., a u temu nazočne je uveo fra Stipan Radić, biskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela. Uslijedio je osvrt na pripremu i slavlje sakramenta krizme po župama te kraća stanka.

Potom se nastavilo s raspravom o pripremi i slavlju krizme koja je dovršena pred zajednički ručak, nakon kojega je uslijedio osvrt na odvijanje Sinode po dekanatima. Nazočnima se obratio vlč. dr. Mario Bernadić, Generalni tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koji je ukratko predstavio prošlogodišnje djelatnosti.

Pristupilo se i pretposljednjoj točki dnevnog reda – Pastoralnom kalendaru za 2019. godinu. Nadbiskup je zajedno s članovima prošao kroz predložak kalendara koji je još uvijek u izradi.

Na kraju, ostavljen je prostor za Razno: pitanja, prijedloge i opaske, te je nakon kraće rasprave sjednica privedena kraju.

KT