Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH


Šesnaesta redovna skupština KVRPP-a BiH održana je, 24. travnja, u provincijalnom sjedištu Školskih sestara franjevki sarajevske Provincije na Bjelavama.

Foto: redovnistvo.ba

Foto: redovnistvo.ba

Skupštinom je predsjedao predsjednik Konferencije dr. fra Miljenko Šteko. Na Skupštini su sudjelovali svi provincijalni poglavari i poglavarice zajednica sa sjedištem u BiH, sedam predstavnika redovničkih zajednica čiji članovi djeluju u Bosni i Hercegovini s provincijalnim sjedištem izvan BiH, kao i  apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto te predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović, ASC.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić na početku Skupštine predslavio je euharistijsko slavlje te sudjelovao u uvodnom dijelu skupa. Za vrijeme misnog slavlja svirala je s. Julijana Djaković, provincjalna glavarica sestara Milosrdnica.

Nakon dobrodošlice i uvodnog govora predsjednika Konferencije, svoje pozdrave sudionicima Skupštine su uputili kardinal Puljić i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije. Zatim se sudionicima obratio nuncij Pezzuto svojom porukom.

Uslijedilo je predavanje fra Danijela Nikolića o duhovnim zvanjima pod naslovom  Razumjeti i pratiti osobu u formacji. Predavač je istaknuo tri faze u razvojnom procesu dinamike rasta zvanja: Faza privilegiranog osjećaja; Faza imitiranja modela i Faza samostalnog apostolskog djelovanja. Zatim je bila rasprava.

U popodnevnom radu predsjednik Konferencije i pročelnici povjerenstava koja djeluju pri KVRPP BiH podnijeli su izvješća.

U završnom dijelu, potpredsjednica Konferencije i domaćin susreta s. Kata Karadža govorila je kratko o povijesti svoje redovničke zajednice i novoga provincijalnog sjedišta  te  zatvorila rad Skupštine.

kvrpp bih/KT