Gornja Skakava

Slavlje blagdana Rane Sv. Franje na Zidinama


Blagdan Rane Sv. Franje proslavljen je 17. rujna na temeljima drevnog franjevačkog samostana na Zidinama/Skakava Gornja.

Uz koncelebraciju 20-ak svećenika, misno slavlje predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a okupilo se više od 1 000 vjernika-hodočasnika iz tuzlanskog i toliškog kraja te Brčanskog dekanata i dubravskog samostanskog područja.

Oduševljen krajolikom i velikim brojem vjernika, ponosan što stoji na temeljima jednog od najstarijih samostana Provincije Bosne Srebrene, fra Jozo je u svojoj propovijedi iznio duhovne blagodati ovoga blagdana i kako se one trebaju očitovati u vjerničkim životima.

Nakon bogoslužja dubravski gvardijan fra Niko Josić pozvao je sve vjernike i svećenike na zajedniči agape – „pod šatorima“, koje je pripremila MZ Skakava Gornja.

Ovoj velikoj proslavi predhodila je i duhovna priprema kroz događaje trodnevnice.

Prvi dan trodnevnice upriličena je pobožnost Puta križa kroz šumski put na Zidinama te je zatim bula mogućnost za sakramenta pomirenja. Vrhunac ovoga duhovnog dana bilo je slavljenje sv. mise koju je predvodio fra Zdravko Anđić, novi zovički župnik.

Drugi dan trodnevnice, na spomendan Gospe Žalosne, pobožnost moljenja Krunice i misno slavlje predvodio je fra Pero Oršolić, župni vikar.

Treći dan trodnevnice, kada je bila i Mlada nedjelja, misu s podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja slavio je fra Niko Josić.  

KT