Tomislavgrad

Slavlje u čast Sv. Nikole Tavelića


Središnja proslava Dana Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu i ove je godine, tradicionalno, započela velikom, svečanom procesijom gradskim ulicama s kipom prvog hrvatskog sveca mučenika.

Foto: Tomislavcity.com

Foto: Tomislavcity.com

Svečano misno slavlje pred spomen-bazilikom predslavio je 8. srpnja fra Branko Radoš koji je na službi u Švicarskoj, u Luzernu je koordinator naših misionara.

„Na današnji dan 1924. blagoslovljen je kamen temeljac ove spomen-bazilike. Danas, 94 godine poslije, slavimo njenog zaštitnika Sv. Nikolu Tavelića pripremajući se devet dana kroz molitvu, slavljenje svete mise i u susretu s Bogom. Stoga uoči ove svečane proslave u ime svih nas ovdje u samostanu pozdravljam najprije vas domaćine i župljane. Pozdravljam sve goste i hodočasnike, svu braću svećenike ovdje za oltarom a osobito predsjedatelja ovog svetog misnog slavlja našega fra Branka Radoša koji je na službi u Švicarskoj“, kazao je u svome pozdravnome govoru župnik fra Slaven Brekalo.

Fra Branko je u propovijedi poručio kako Bog poziva ljude da se odreknu sebe i prihvate križ jer će samo tako biti posve njegovi. „Mi živimo u vremenu koje je podređeno uživanjima. Sve nas na to poziva, mediji, reklame pa se ponekad čini da je sve podređeno hedonizmu. Nismo se mi danas okupili ovdje da bismo se hvalili, da bi smo paradirali ulicama nego da bi smo se zagledali u Sv. Nikolu Tavelića i pokazali da mučeništvo nije bilo rezervirano samo za vrijeme u kojem je on živio nego da za mučeništvo ima mjesta i sada kod nas“, istaknuo je fra Branko kazavši da naša budućnost nije u rukama drugih, već u našoj spremnosti da prihvatimo svoj križ.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale svima koji su sudjelovali na proslavi ali i u protekloj devetnici uputio je gvardijan fra Sretan Ćurčić. „Nama ljudima malo je potrebno za sreću jer nas Bog nije stvorio da budemo nezadovoljni i nesretni. Stoga, radosno prihvatimo svoj križ i podarimo ljubav jedni drugima u malim stvarima koje puno znače“, rekao je, između ostalog, gvardijan.

KT / Tomislavcity.com