Zenica

Slavljena misa u opustošenom selu Bilivode


Šestu godinu zaredom na prvu subotu u mjesecu kolovozu u selu Bilivode koje pripada župi Sv. Josipa u Zenici slavljena je sveta misa u znak sjećanja na sve žrtve ovog kraja koji su prognani ili ih je mržnja ubila.

Euharistijsko slavlje predslavio je domaći sin don Dražen Kustura, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu, uz sudjelovanje oko 300 vjernika koji su osim iz Grada čelika, za ovu prigodu stigli iz različitih dijelova svijeta.

Mržnja nije pobijedila

U prigodnoj propovijedi don Dražen je istaknuo kako povijest uči da su se nažalost ljudi i u različitim vremenima zajedno udruživali kako bi nanosili zlo jedni drugima. „Tako je bilo i u proteklom ratu na različitim stranama. Mnogi su zbog mržnje, sebičnosti i egoizma nanosili nemala zla svojim susjedima. No, zlo nikada nema konačnu riječ te je ovo naše okupljanje dokaz da je opraštanje pobijedilo, da je ljubav nadvladala mržnju. Samo pravi vjernik koji je vođen Božjom ljubavlju može doći na mjesto odakle su ga opljačkali i protjerali te pri tome ne osjećati gorčinu nego ponos jer na zlo i mržnju nije uzvratio istom mjerom“, poručio je Kustura te pozvao svakoga ponaosob da učini sve što je u njegovoj moći kako Bilivode, ali i druga mjesta zeničkog kraja ne bi pala u zaborav.

Na kraju sv. mise izmoljeno je opijelo za poginule branitelje i civile s Bilivoda ispred ploče s njihovim imenima.

Nakon sv. mise druženje je nastavljeno uz obiteljski stol uz zvuke narodnog melosa gdje su se sustolnici imali priliku susresti, razgovarati te prisjetiti nekih ljepših vremena. Također je odigrana i nogometna utakmica između oženjenih i neoženjenih.

Iz Virovitice pješice do Zenice

Zeničani su posebno pozdravili Jozu Markovića koji trenutno živi u Virovitici te koji je za ovu prigodu u čast žrtvama pješice prešao put od 300 km kako bi danas bio u svom rodnom selu.

Ubijeni i zapaljeni

Inače, selo Bilivode je nekoliko kilometara udaljeno od župne crkve Sv. Josipa. U proteklom ratu doživjelo je svoj „Veliki petak“. Naime, 17. travnja 1993. muslimanske snage napale su ovo katoličko i hrvatsko selo koje je tada imalo oko 250 stanovnika. Većina seljana je napustila svoje kuće koje su nakon toga opljačkane i devastirane. Stradali su: Jozo Krišto (1926.), Luka Šestan (1930.) i Mirko Letić (1948.) koji su pronađeni zapaljeni u jednoj vikendici. Osim njih stradao je i Ivo Kustura (1921.) kojega su ubili iz neposredne blizine rafalnom paljbom.

Danas na Bilivodama živi samo jedna baka, Katica Mijač, a posljedice rata su i dalje uočljive na svakom koraku. Stoga godišnje okupljanje i dan sjećanja na žrtve je ujedno i ohrabrenje da Zeničani nisu zaboravili svoj rodni kraj i svoje podrijetlo.

KT