Slavljena zavjetna misa u župi Koraće


Zavjetna misa Blaženoj Djevici Mariji okupila je u nedjelju 15. prosinca u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini 80-ak Koraćana.

Pod geslom Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada  misno slavlje predvodio je vlč. Marko Slišković, župnik u Derventi, Bijelom Brdu i Bukovici.  Uz župnika fra Ivana Marića suslavila su fra Velimir Zirdum, fra Blažen Lipovac, fra Mladen Jozić  i  vlč. Juro Babić.

U prigodnoj homiliji vlč. Slišković je pozvao vjernike da u vrijeme došašća kada se iščekuje dolazak Spasitelja otvore svoja srca kako bi osjetili Njegovu toplinu onako kako je to činila Blažena Djevica Marija. Ukazao je na opasnost praznovjerja, konzumerizma koje nam svijet nudi, na opasnost grijeha koji nas odvaja od Boga te pozvao da  budu blizu jedni drugima te da se utječu u Marijin zagovor.

Slavlje je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković – Služavka Kristova iz Slavonskog Broda.

Uz ostale Koraćana na misu su sudjelovali Ilija Garić, član HKUD Tamburica Koraće i Kaja Krijan –Bajić. Imali su oni veliki razlog za to slavlje, jer su po Gospinu zagovoru ozdravili od teške bolesti. Molili su za njih i njihovi Koraćane te je ova zavjetna misa bila u znaku zahvale Gospi za uslišane molitve.  Radostan i zahvalan kako dragoj Gospi tako i svojim Koraćanima Ilija Garić sve je te večeri počastio večerom. Uz tamburicu u maloj župnoj dvorani zapjevali su oni, a i kolo zaigrali.     

 

Inače, Koraćani redovito već treću godinu svakoga 15. u mjesecu hodočaste svojoj nebeskoj zaštitnici moleći njezin zagovor za opstanak i povratak u svoj ratom opustošeni kraj.


B. Lukačević/ KT