Spomen misa za vlč. Antu Dujilovića


U petak, 26. lipnja u župi Ivanjska proslavljena je sveta misa u čast vlč. Anti Dujiloviću, sinu ove župe rođenom 1914. Euharistiju je predslavio barlovački župnik fra Ivo Orlovac.

U koncelebraciji su bili župnik fra Miroslav Kljajić, potom vlč. Marijan Stojanović, župnik iz Budžaka te samostanski i župni vikar s Petrićevca fra Tomislav Svetinović uz nekolicinu domaćih župljana.

Za vrijeme mise fra Ivo je naglasio kako se o život u djelu vlč. Dujlovića ne zna puno, tek ono najosnovnije. Kao mladić izabrao je svećenički poziv te je s 25 godina zaređen za svećenika Banjolučke biskupije. Stradao je mučeničkom smrću 1943. kada je vršio službu župnika u Gumjeri. Ovu su župu mahom naseljavali Poljaci sve do kraja Drugoga svjetskoga rata kada ona prestaje postojati, a pučanstvo biva protjerano. No, uspomena na njihovoga župnika nije izblijedjela sve do danas. Iako je pokušaj vladajućih nakon Drugoga svjetskoga rata bio da se zatre svaki trag i spomen na vlč. Antu, to se ipak nije postiglo.

U novije vrijeme bivši župljani Gumjera, a sada stanovnici Poljske poduzimaju sve što je potrebno i uz pomoć Banjolučke biskupije, kako bi se pokojni Anto Dujilović uzdigao na čast oltara i bio proglašen blaženikom.

Za vrijeme mise nazočni su molili i za dušu fra Joze Valentića, još jednoga sina ove župe koji je izabrao svećenički poziv u redu Sv. Franje. On je također podnio mučeništvo, ali puno ranije, još u vrijeme kada su Bosnom upravljali Osmanlije. Fra Jozo je ubijen u Bihaću kao župnik.

Ovakvih je mučenika prepuna BiH, a na vjerenicima je truditi se čuvati spomen na njih, piše na portalu samostan-petricevac.org.

Ž.I., KT