Derventa

Spomen na branitelje Bijelog Brda i Bosanske Posavine


Pod geslom „Heroji se nikad ne zaboravljaju“, održano je u subotu, 4. svibnja u župi Sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu kod Dervente u Bosanskoj Posavini sedmo u nizu spomen sjećanje na poginule i nestale branitelje toga mjesta i cijele Posavine.

O 27. obljetnici stradanja Hrvata Bosanske Posavine program je u organizaciji udruge Posavljak započeo misom zadušnicom za 62 poginula branitelja iz Bijelog Brda kao i ostalih skoro 2 500 hrvatskih branitelja poginulih u obrani Bosanske Posavine u zadnjem ratu.

Misu je predvodio vlč. Juro Babić, župnik u susjednoj župi Brusnica. Uz domaćeg župnika Vladu Vrebca suslavili su derventski dekan fra Ivan Marić, bivši župnik te župe a sada vojni kapelan u Novom Travniku vlč. Goran Kosić te plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

U prigodnoj homiliji vlč. Babić je posvijestio kako smo kao kršćani pozvani vjerovati u poruku Isusova uskrsnuća te da nam za to treba svjetlo vjere, a ne kako je rekao, plićak koji je prisutan u našim međuljudskim odnosima. „Treba nam osnažena vjera treba nam radosti evanđelja u čijoj je sredini Uskrsli Gospodin, odnosno trebamo vjerovati da su naši poginuli vitezovi nositelji Isusova spasenja, da su i oni dionici Kristova uskrsnuća. Bosna nije siromašna zemlja, nego smo mi njezini stanovnici siromašni, mlaki u vjeri, puno je površnosti, razvodnjenosti. Mi trebamo slijediti Krista“, rekao je među ostalim vlč. Juro.

Ustvrdivši da su branitelji danas najbolja i najuvjerljivija propovijed u Crkvi, poručio im je da iako ranjeni oni jedni druge najbolje razumiju te ih pozvao da prihvate Krista uskrsloga i Blaženu Djevicu Mariju kao najvažnije mjerilo života.

„Niste navikli na oružje, niti ste ga imali dovoljno, a morali ste se boriti. No, ne smijemo zaboraviti da je vaš najsnažniji oklop bila Gospina zaštita i krunica koju ste nosili oko vrata“, podsjetio je propovjednik te homiliju zaključio tvrdnjom kako vjeruje da će i naša lijepa domovina Bosna i Hercegovina doživi svoju proslavu ako mi budemo vjerovali da njezine žrtve nisu uzaludne.

Misu je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković iz Slavonskog Broda.
Nakon mise uslijedila je ceremonija odavanja počasti s polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima kod župne crkve, koju su vodili
Gordana Javni Popić i Željko Blažević. Znakovitu svijeću upaljenu na uskrsnoj svijeći u procesiji su iz crkve do spomen-obilježja donijela djeca poginulih branitelja. Potom su vijence i cvijeće polagali: majke, supruge i djeca branitelja, preživjeli branitelji, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, visoki dužnosnici te predstavnici vojnih i društveno-političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pročitavši dirljivu pjesmu, koju je svojim poginulim sumještanima sročila jedna Bjelobrđanka, predsjednik udruge Posavljak Franjo Blažević zahvalio je svojim Bjelobrđanima što čuvaju spomen na svoje poginule vitezove, napose preživjelim braniteljima. „Naši poginuli branitelji bili su istinski heroji, jer su bez imalo sebičnost žrtvovali svoje živote za nas. Nikada im nećemo moći dovoljno zahvaliti, ali ih zato nikada ne smijemo zaboraviti. Na nama je da sačuvamo spomen na njih, da to prenosimo budućim generacijama, i da ne dozvolimo da ono za što su oni borili i ginuli ostane pustoš“, rekao je predsjednik Blažević čija su dva brata poginula i jedan teško ranjen u Domovinskom ratu. Molitvu opijela kod spomen obilježja predvodio na kraju župnik Vrebac.
Bjelobrđani su ove godine oko spomen obilježja zasadili 62 čempresa u znak sjećanja za svakog svog poginulog branitelja. Druženje je i ove godine uz zajednički ručak nastavljeno u Mjesnom domu.

Brankica Lukačević/ KT