Bosanski Brod

Srce Isusovo proslavljeno u župi Novo Selo


Župa Presvetog Srca Isusova Novo Selo, kod Bosanskog Broda, svečano je u petak, 7. lipnja proslavila svog naslovnika.

Svetu misu predslavio je umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i nekadašnji župni vikar u Novom Selu vlč. Pavo Brajinović u koncelebraciji s osam svećenika, među kojima su bili: derventski dekan preč. Ivan Marić, OFM, te župni upravitelj preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi vlč. Brajinović najprije je podsjetio kako nakon svetkovine Duhova dva blagdana koja potom slijede daju sažetak onoga što se kroz cijelu crkvenu godinu sluša: Presveto Trojstvo, u kojemu Bog kazuje kakav je u sebi, te Presveto Srce Isusovo, u kojemu Bog govori kakav je prema ljudima, svojim stvorenjima. „Isus, utjelovljena riječ Božja, nije došao skrštenih ruku promatrati što se zbiva s Božjim stvorenjem koje se zove čovjek, nego je samoga sebe do kraja predao za to čovjeka. Upravo to pokazuje njegovo probodeno srce iz kojega je istekla posljednja kap krvi kako bi oprala grijehe svega svijeta“, istaknuo je propovjednik te kazao kako srce simbolizira središte života. „Što je srce u tijelo, to bi kršćani trebali biti u svijetu, pokretač života, izvor ljubavi i dobrote“, napomenuo je vlč. Brajinović. U nastavku je protumačio i evanđeoski odlomak koji se čitao toga dana te je primijetio kako suvremeni svijet zanemaruje Boga te bez njega želi graditi budućnost. Podsjećajući prisutne da nisu samo materija nego i duh i duša potaknuo ih je na: zajedničku obiteljsku molitvu umjesto svađe i psovke;  obiteljski odlazak na sv. misu, kvalitetno provođenje vremena s vlastitom djecom, međusobnu brigu... Na kraju im je poručio: „Jedno zapamtite i to u svome životu provedite, u tom duhu svoju djecu naučite – izvan Krista i bez Krista nesigurna je naša sadašnjost, a upitna je naša budućnost.“

Na kraju sv. mise, koju je pjevanjem animirala s. Gabrijela Tadić, milosrdnica koja je na službi u Derventi, riječi pozdrava i zahvale izrekao je preč. Kalfić.

Druženje za sve prisutne nastavljeno je nakon euharistijskog slavlja uz obiteljski stol u župnom pastoralnom centru.

Župa Novo Selo, kod Bosanskog Broda, jedna je od brojnih župa posavskog kraja koja je teško stradala u posljednjem ratu te u njoj, prema popisu s posljednjeg božićnog blagoslova, stalno živi 31 župljanin.

D. K., KT