Sarajevo

Susret budućih edukatora projekta "Škola volonterizma"


U sklopu projekta "Škola volonterizma", kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." realizira u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, 15. i 16. veljače u prostorijama NCM-a u Sarajevu upriličen je susret budućih edukatora ovoga projekta.

Dvodnevni susret za mlade iz Prozora, Zenice i Žepča vodio je koordinator projekta i djelatnik NCM-a Josip Milanović, zajedno s projektnim timom odnosno djelatnicima MCVN-a Miroslavom Gracićem, Davorom Krajinovićem i Josipom Prskalo.

Nakon upoznavanja sudionika kroz zanimljivu igru, uslijedilo je predstavljanje programa koji je očekivao okupljene mlade.

Potom je rezime o protekle dvije projektne godine, s brainstormingom, okupljenima predstavila djelatnica MCVN-a, a zatim je uslijedilo nekoliko predavanja s edukacije Trening za trenere – o načinu vođenja i osmišljavanja samih radionica. Riječ je o smjernicama i uputama za buduće vršnjačke edukatore koje će im olakšati realizaciju same radionice.


Nakon ručka, kroz razgovor i brainstorming promišljalo se o problemima i izazovima mladih, odnosno o tomu kako ih motivirati što je urodilo iznimno plodonosnom raspravom gdje su sudionici imali priliku iznijeti svoja razmišljanja, nedoumice, probleme s kojima se susreću...

Uslijedile su potom tehničke smjernice djelatnika MCVN-a za izvođenje radionica i upute što je sve potrebno činiti tijekom realizacije bilo volonterske bilo medijske radionice.

Sudionici su zatim, slučajnim odabirom, podijeljeni u dvije skupine te je nakon konkretnih uputa započeo prvi dio njihova samostalnog rada na osmišljavanju volonterske i medijske (vijest i fotografija) radionice.

Poslije večere uslijedilo je slobodno vrijeme, a oni koji su željeli mogli su sudjelovati na filmskoj večeri.

Nedjelja je započela svetom misom koju je u NCM-ovoj kapelici Sv. Ivana Pavla II. predvodio kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić.

Tijekom propovijedi prilagođene mladima posebno im je naznačio kako svojim životom trebaju i svjedočiti svoju vjeru, svoj život ravnati prema Svetom pismo te uistinu dopustiti da Isus Krist bude istinski kralj njihovih srdaca. Također, mlade je pozvao i na hrabro zastupanje i obranu katoličkih načela u svijetu današnjice.

Poslije doručka, nakon kratkog uvoda uslijedio je drugi, finalni dio osmišljavanja radionica, dok su voditelji edukacije, kao i za pravi dio, bili na raspolaganju mladima za sva pitanja i nejasnoće.

Potom su obje skupine, uvažavajući stečeno znanje o tehnikama i načinu realiziranja radionice, kratko prezentirale osmišljeno te je uslijedio kritički osvrt projektnog tima.


Potom se evaluirao cijeli susret koji je završen zajedničkim ručkom.

Spomenimo kako je novi ciklus projekta Škola volonterizma započeo u studenom 2017., u koji je zbog novog koncepta uključen i Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije, kako bi se uz govor o volonterizmu, mladima približio i medijski aktivizam te ih se podučilo o osnovama pisanja vijesti i osnovama fotografije. Također, naglasak se stavlja i na volonterske i medijske akcije koje su plod naučenog na radionicama iste tematike.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane župe, škole, udruge da se jave ukoliko žele neku od radionica Škole volonterizma realizirati u sklopu svojih aktivnosti.

KT