Sarajevo

Susret s tajnikom za sjemeništa pri Kongregaciji za kler


Susreti s tajnikom za sjemeništa pri Kongregaciji za kler nadbiskupom Jorgeom Carlosom Patrónom Wongom održavaju se od 5. do 7. listopada u Svećeničkom domu u Sarajevu.

Fotografije: KTA

Fotografije: KTA

U organizaciji Vijeća za bogoslovna sjemeništa, Vijeća za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije 5. listopada mons. Jorge Carlos Patrón Wong susreo se s odgojiteljima u bogoslovnim i malim sjemeništima i dijecezanskim referentima za zvanja u BiH. Susret je organiziran u okviru permanentne formacije za odgojitelja u bogoslovnim i malim sjemeništima, javila je KTA.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, predsjednik Vijeća za bogoslovna sjemeništa i Vijeća za mala sjemeništa BK BiH, poželio je dobrodošlicu nadbiskupu Wongu kao i nazočnim odgojiteljima koji djeluju u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater u Sarajevu sa sjedištem u Vogošći, Franjevačkom sjemeništu u Visokom i Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, kao i dijecezanskim referentima za zvanja. Napomenuo je da će poglavari Franjevačke teologije iz Sarajeva sudjelovati 7. listopada na susretu s nadbiskupom Wongom.

Nadbiskup Wong održao je izlaganja na sljedeće teme: Predstavljanje dokumenta: Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis); Ljudska dimenzija u početnoj i trajnoj formaciji sjemeništaraca, bogoslova, redovnika i svećenika te Formirati danas odgojitelje za svećeništvo. Uslijedila je rasprava na spomenute i druge teme koje se tiču odgoja budućih svećenika.

Kardinal Puljić napomenuo je da je nadbiskup Wong sudjelovao u pisanju dokumenta s temeljnim odredbama za svećenički odgoj i izobrazbu. Dodao je kako je kroz predavanja i razgovor nastojao pomoći odgojiteljima razumjeti duh Crkve koja, posebno nakon Drugog vatikanskog sabora, želi što bolje pripraviti svećenike za buduće pastoralno djelovanje. Rekao je i da je naglasak u predavanjima nadbiskup Wonga upravo na spremnosti da odgojitelji, kao i svi svećenici, budu uvijek spremni učiti i biti učenici Isusa Krista kako bi, kao Kristovi učenici, mogli što bolje učiti druge te i sami postajati sve više slični Kristu Gospodinu. Susret prvoga dana završen je zajedničkim misnim slavljem u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, a sudjelovala je i bogoslovna zajednica.

Nadbiskup Wong susreo se 6. listopada sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, a program je osim izlaganja na spomenute teme obuhvatio i molitvu u crkvi Sv. Ćirila i Metoda i u poslijepodnevnim satima okrugli stol.

Posljednji dan boravka nadbiskupa Wonga u Sarajevu zaokružuje susret s bogoslovima i sjemeništarcima. U sklopu tog događaja predviđena su izlaganja na spomenute teme, molitva u crkvi Sv. Ćirila i Metoda, okrugli stol i sveta misa u sjemenišnoj crkvi u Sarajevu.

Inače, mons. Jorge Carlos Patrón Wong rođen je 3. siječnja 1958. u gradu Merida (Yucatan, Meksiko). U velikom sjemeništu u Yucatanu studirao je filozofiju i teologiju. Zaređen je za svećenika 12. siječnja 1988. za nadbiskupiju Yucatán. Od 1988. do 1993. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je stekao dvostruku specijalizaciju iz psihologije i duhovne teologije. Predavao je u Centru Marista za više studije. Bio je kapelan na Sveučilištu Marista u Meridi, kapelan Apostolata u Serri, koordinator komisije Mediji i komunikacije i odgojitelj u sjemeništu. Od 2000. do 2009. bio je rektor Bogoslovije (filozofski i teološki studij) u Yukatanu, a između 2003. i 2008. bio je predsjednik Organizacije meksičkih sjemeništa (OSMEX). Između 2004. i 2009. predsjednik je Organizacije latinoameričkih sjemeništa (OSLAM). Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 15. listopada 2009. biskupom koadjutorom biskupije Papantle, a 15. prosinca 2009. zaređen je za biskupa. Papa Benedikt XVI., 2. svibnja 2012. imenovao ga je sedmim po redu biskupom Papantle u regiji Veracruz. Izabran je za predsjednika Biskupske komisije za duhovna zvanja i ministerijalne službe (CEVyM) za razdoblje od 2012. do 2015., te za člana Devyma (Odjel za zvanja i ministerijalne službe) i CELAM-a (Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike) od 2011.-2015. Papa Franjo uzdigao ga je 21. rujna 2013. na čast nadbiskupa i imenovao tajnikom za Sjemeništa pri Kongregaciji za kler. Dana 9. studenog 2013. imenovan je članom Kongregacije za katolički odgoj, a 29. srpnja 2014. imenovan je savjetnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa Franjo imenovao ga je 15. rujna 2015. savjetnikom u Papinskoj komisiji za Latinsku Ameriku.

KT