Vitez

Susret sestara juniorki Služavki Malog Isusa


U Domu Sv. Josipa u Vitezu 28. veljače održan je susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije, kojeg je organizirala učiteljica juniorki s. M. Ljilja Marinčić.

Susret je započeo u podne zajedničkim ručkom i druženjem, a sudjelovale su sve četiri sestre juniorke: s. M. Nikolina Džavić, s. M. Rita Oborović, s. M. Mihaela Martinović i s. M. Pia Pilić.

Tema prvog dijela susreta bila je djelovanje sestara SMI na „Polju Svete Filomene“ i na „Dolorozi“ u Čardaku. Ova tema bila je priprema za skoro slavlje Dana Provincije, koje će se slaviti u Čardaku početkom svibnja. Svaka je od sestara istaknula što ju je najviše dotaklo u životu prvih sestara koje su živjele i djelovale na tim iznimno zahtjevnim ekonomijama Družbe. Zaključile su kako su životi prvih sestara istinski primjer i poticaj svakoj Služavki Malog Isusa današnjeg vremena.

U drugom djelu juniorskog susreta sestra je Nikolina Džavić izložila razmišljanje o temi Evanđeosko siromaštvo iz VII. poglavlja Konstitucija i Direktorija Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. U svom je osvrtu na zavjet siromaštva s. Nikolina podsjetila kako Konstitucije naglašavaju da redovnice slobodnom odlukom javno priznaju Boga kao njihovo najveće dobro. Iz ljubavi prema Bogu odriču se zemaljskih dobara i slijede život Isusa Krista. Cijela Družba i svaka sestra nastoje biti siromašne stvarno i u duhu. Zato je potrebno da se srcem ne prianja ni uz ono što je sestrama dopušteno i dano na uporabu, nego da srcem uzdignutim Bogu i vođene Duhom Svetim nastoje steći što savršeniji oblik krjeposti siromaštva, piše redovnistvo.ba.

Na kraju je s. Nikolina priopćila rezultate ankete koju je napravila među studentima na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru s kojima je razgovarala o tome kako laici danas vide življeno siromaštvo Bogu posvećenih osoba. Sestre juniorke su potom sa sestrom magistrom otvoreno razgovarale o izazovima s kojima se susreće zavjet siromaštva danas, u ovom svijetu materijalizma i hedonizma. Zaključile su kako je najvažnije krenuti od sebe i zaista se zapitati „imam li slobodno srce od svih zamamnosti i mode svijeta, punim li svoje nutarnje praznine materijalnim dobrima ili ih predajem Gospodinu da ih on ispuni svojom ljubavlju i milosrđem“.

T.M.I.,KT