Sv. Ante u Zvirnjači


U brojnim mjestima diljem BiH danas je proslavljen blagdan najomiljenijeg sveca – Sv. Antuna Padovanskog, tako je bilo i u malom planinskom selu rumbočke župe – Zvirnjači.

Foto: rama-prozor.info

Foto: rama-prozor.info

Svečanu svetu misu predvodio i pod njom propovijedao fra Mario Jelić uz koncelebraciju još trojice svećenika.

Fra Mario je u propovijedi govorio o životu i djelu Sv. Ante, njegovog humanitarnog djelovanja i svesrdne pomoći čovjeku.

Ponekad imamo čak i iskrivljenu duhovnost Sv. Anti koja zna biti i ohola pa i agresivna. Tako se često znaju pojaviti i krivi pobožnici Sv. Anti. Ljudi kada se mole Svetome Anti rade to na tri načina. Prvi bi bio čašćenje utoraka svetome Anti, zato jer je sv. Anto sahranjen 17. lipnja 1213. u utorak. Drugi najčešći način je pobožnost nošenja medaljica, sličica ili postavljanje kipova po kućama, ali to ne smijemo promatrati i štovati kao neke amajlije. To nas mora podsjećati i upućivati na Svetoga Antu, a ne da će nas to spasiti. Treći način raširen među ljudima je Kruh Sv. Ante, odnosno pomaganje siromašnima", rekao je propovjednik naglasicši da je iz današnjeg vremena važna svijest o prisutnosti zagovora svetoga Ante.

Nakon mise, upriličen je blagoslov djece.

Proslavu ovoga blagdana svojim pjevanjem i sviranjem uveličao je Župni zbor iz Rumboka.

Kako piše rama-prozor.info spomendan omiljenog svetca bio je prigoda za okupljanje i druženje brojnih Zvirnjaka koji su raseljeni diljem svijeta kao i njihovih prijatelja. Inače, crkva sv. Antuna u Domovinskom ratu bila je teško oštećena tenkovskim granatama i u proteklih nekoliko godina u potpunosti je obnovljena.

KT