Svečani koncert Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“


U povodu proslave 130. obljetnice posvete sarajevske prvostolnice u subotu, 14. rujna u katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličen je svečani koncert.

Prije samoga koncerta nazočne je stihovima koje je Sarajevskoj katedrali spjevao vrhbosanski nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić pozdravio mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale.

Rektor je posebno pozdravio vrhbosanskog pomoćnog biskupa mons. dr. Peru Sudara, delegaciju partnerske biskupije Limburg na čelu s mons. Güntherom Geisom, Kaptol vrhbosanski koji je, naglasio je, dao veliki obol ovoj proslavi, sve svećenike na čelu s generalnim vikarom mons. dr. Slađanom Ćosićem, časne sestre raznih redova s njihovim poglavaricama, bogoslove i sjemeništarce te predstavnike vjerskih zajednica.

Također, mons. Meštrović je zahvalio veleposlaniku Republike Hrvatske Ivanu Saboliću, predstavnicima akademske zajednice Sveučilišta u Sarajevu te izaslanicima institucija svih razina vlasti što su svojom nazočnošću uveličali obilježavanje 130. obljetnice sarajevske prvostolnice.

Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića izveo je djela Couperina, Hallera, Liszta, Stanušića, Bacha, Sedlak-Komarevskog, Morriconea i Martinjaka. A publika je osobito uživala u solo izvedbama sopranistice s. Bernarde Horvat i tenora Vlade Bundića.

Ovaj međunarodno afirmirani mješoviti zbor, baštineći tradiciju svih prethodnih zborova koji su djelovali u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova (od 1889.), okupio je članove iz svih sarajevskih župa i obnovio svoj rad u svibnju 1996., na poticaj vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića.

Na kraju koncerta nekoliko riječi zahvale, u ime kardinala Puljića, uputio je mons. Ćosić. Uz to, generalni je vikar kazao kako ponajprije želi zahvaliti Bogu što je čovjeku dao sposobnost da kroz glazbu izrazi svoje najdublje osjećaje i doživljaje, kao i svoju vjeru.

„Doista, Velik je Gospodin kao što čusmo u jednoj od izvedbi skladanoj prema riječima Psalma 145 koji nas poziva slaviti Boga u svim djelima njegovima. Večeras smo to učinili kroz glazbu, koja nam je pomogla, prema naslovima pojedinih izvedbi, Bogu pjevati (Sedlak-Komarevski), pred njim ničice pasti (J. S. Bach) i ponizno mu se klanjati (NN. 16. st.).

Na taj način, naša srca i naše duše su se uzdignule k Bogu, neprimjetno i do te mjere, rekao bih, da smo se osjećali kao da smo već osvojili raj“, kazao je generalni vikar, zahvaljujući vlč. Stanušiću i Katedralnom mješovitom zboru na ovome izuzetnom doživljaju.

Lijep i ugodan nastavak ove iznimne, i ne samo glazbene, večeri, bio je u Svećeničkom domu na prigodnom domjenku.

KT