Zenica

Svečano proslavljen Dan KŠC-a "Sv. Pavao"


Svetom misom i svečanom akademijom na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, 25. siječnja Katolički školski centar „Sv. Pavao“ u Zenici proslavio je Dan škole.

Foto: Draženko Jurišić

Foto: Draženko Jurišić

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Ilije na kojoj se okupio lijepi broj vjernika, a koja se nalazi u blizini spomenute školske ustanove, predslavio je pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar u zajedništvu s 11 svećenika među kojima su bili: župnik domaćin fra Marko Kepić, ravnatelj zeničkog KŠC-a vlč. Vlatko Rosić te žepački dekan preč. Predrag Stojčević.

Sv. Pavao – učitelj i učenik

Na početku sv. mise riječi pozdrava izrekao je župnik Kepić koji je u kratkim crtama predstavio važnost Pavla te je izrazio radost što se blagdan njegova obraćenja zbog dana KŠC-a proslavlja svečano u toj župi.

U prigodnoj propovijedi i biskup Sudar najprije je progovorio o Apostolu naroda te je podsjetio kako Sv. Pavao nije pripadao dvanaestorici Isusovih učenika, ali spada među najvažnije apostole te je zajedno sa Sv. Petrom udario temelje Kristove Crkve. Napomenuo je kako se o njegovom životu zna više nego o životima drugih apostola jer je on sam sebe predstavio u svojim poslanicama. Govoreći o njegovom obraćenju propovjednik je podsjetio na riječi Sv. Augustina koji je ustvrdio da se kod Pavla dogodilo nevjerojatno čudo i da je od vuka postao jaganjac. Razmišljajući o samom tom činu biskup Pero podsjetio je kako je Pavao još u mladosti za učitelja imao Gamalijela koji je imao svoju školu u Jeruzalemu i koji se pokušavao „boriti“ protiv krutih shvaćanja Staroga zavjeta. „On je (op. Gamalijel) bio na tragu onoga Isusova da je zakon radi čovjeka, a ne čovjek radi zakona (…) Naučio je Sv. Pavla, a što treba svaki učitelj naučiti svoga učenika, postavljati samog sebe u pitanje. Ne može čovjek proći ovozemaljskim stazama, ne može narasti do mjere čovjeka ako se od vremena do vremena ne postavlja u pitanje. To znači pitati se je li stvarno ispravno ono što ja činim?“, poručio je mons. Sudar te je dodao kako je očito i Sv. Pavao progoneći kršćane ispitivao svoju savjest i propitivao ispravnost vlastitih čina. „Samo na zdravom ljudskom razmišljanju, na propitivanju i iskrenom odnosu prema životu može Bog nadograditi svoju milost. Čuda se mogu dogoditi tamo gdje vlada nemir duha, onaj zdravi nemir duha. Zato je Pavao ispred velikog učitelja kao učenik narastao u učitelja naroda. Zato je mogao postati, kako ga definira papa Benedikt XVI.: 'najveći do Jedinoga'“, naglasio je propovjednik i bivši promicatelj Sustava katoličkih škola za Europu.

Tumačeći zašto zenički KŠC za svog zaštitnika ima Sv. Pavla biskup Sudar kazao je da je to zbog toga jer je on bio u učenik i učitelj. „Zato je Sv. Pavao i uzor i zaštitnik na putu sazrijevanja u čovjeka u vjernosti vlastitom uvjerenju i otkriću da u Bogu čovjek dostiže puni smisao“, poručio je vrhbosanski biskup u miru.

Brige, muke i pouke

Nakon sv. mise u amfiteatru KŠC-a priređena je svečana akademija koja je započela izvođenjem himne Sustava katoličkih škola za Europu poslije koje je ravnatelj Rosić imao pozdravni govor. „Blagdan obraćenja Sv. Pavla apostola, našeg zaštitnika, je prigoda u svečarskom duhu, najprije zahvaliti Bogu za sva dobročinstva kojima obasipa ovaj Centar, zamoliti zagovor za budući život i rad, ali i proslaviti uspjehe i nagrade ovog Centra u promicanju odgojno-obrazovnih vrijednosti“, kazao je vlč. Vlatko te je spomenuo nagradu koja je ova školska ustanova nedavno dobila od Federalnog ministarstva obrazovanja za uspjeh na federalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima iz različitih nastavnih područja te za doprinos realizaciji aktivnosti koje razvijaju empatiju, vještine kritičkog mišljenja, inovativnost, kreativnost, poduzetništvo i zdrave životne stilove putem nastavnog, vannastavnog i vanškolskog angažmana učenika. „Dok mlade ljude učimo idealima moramo se odreći svojih zabluda i idola koji nas zarobljuju i ne dopuštaju nam biti slobodnim ljudima. Sv. Pavao je primjerom svoga života, a napose svojim poslanicama, pokazao što znači biti potpuno slobodan od svega ovozemljaskog i pripadati samo Bogu, a davati se u službu čovjeku“, poručio je ravnatelj Rosić uz prikaz nekih od najznačajnijih projekata realiziranih u proteklih godinu dana. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi Dana Centra i izrazio je posebno zadovoljstvo zbog otvaranja galerije Paulus u kojoj su izloženi učenički radovi koji su nastajali tijekom 28 godina postojanja KŠC-a Sv. Pavao.

Uslijedio je prigodni program, kojega su pripremile profesorice s. Nada Abramović i Janja Jaković i profesor Davorin Bošnjaković. Sastojao se od glazbenih točaka koje su izvele učenice Ema Zećo i Amina Bajramović te dramskog prikaza Brige, muke i pouke.

Na kraju je završnu riječ uputio i biskup Pero koji je uz čestitku Dana škole iskazao i zahvalnost svima onima koji pomažu da djelovanje i rast Centra. „Ideal je voljeti drugoga kao sebe samoga jer drugoga ne možemo razumjeti, ne možemo osjetiti što mu treba ako ne poznamo sebe. Zato je doista prva zadaća škole pomoći učenicima da upoznaju sebe. Koliko god se trudili, to svatko od nas zna, čovjek ostaje tajna“, istaknuo je mons. Sudar uz želju da Katolički školski centar nauči mlade ljude tražiti i pronalaziti smisao te da nauče voljeti čovjeka, život, zemlju Bosnu i Hercegovinu uz poziv da svoju sreću traže u svojoj domovini.

KŠC Sv. Pavao s radom je započeo 1995. te u njemu djeluju osnovna škola i opća gimnazija. Tijekom gotovo tri desetljeća svoga postojanja postao je prepoznatljiva odgojno-obrazovna ustanova u Gradu čelika, ali mnogo šire o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.

D. K., KT