Sarajevo

Svečanom misom zaključen treći dan međunarodne konferencije katoličkih teologa


U subotu, 28. srpnja u sarajevskoj prvostolnici na kraju trećeg dana međunarodne konferencije katoličkih moralnih teologa slavljeno je svečano euharistijsko slavlje.

Svetom misom u sklopu međunarodne konferencije katoličkih moralnih teologa Crkve u svijetu (CTEWC) predsjedao je kard. Peter K. Turkson, prefekt Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa metroplita Vinka kard. Puljića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara i još 70-ak svećenika.

Kao domaćin, sve nazočne na početku je pozdravio nadbiskup Puljić pozvavši sve da mole za mir, ne samo u Bosni i Hercegovini nego za mir u cijelome svijetu. Kratko kardinalovo obraćanje na engleski je preveo preč. Darko Tomašević, kanonik i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Ovim misnim slavljem trebao je predsjedati kard. Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, ali je zbog odgođenog leta spriječen, te je njegovu pripremljenu propovijed pročitao p. James Keenan, DI, potpredsjednik CTEWC-a i profesor na Boston Koledžu u SAD-u. Tako je u svojoj propovijedi kard. Cupich najprije zahvatio kard. Puljiću jer ih je ugostio u katedrali podsjetivši na prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je, kako je istaknuo, rođen u Slavonskom Brodu kao i njegov djed Blase Cupich, koji je imigrirao u SAD kao adolescent.

U nastavku je napisao kako je počašćen činjenicom da je na mali način mogao biti dijelom truda koji tijekom konferencije ulažu katolički moralni teolozi. „Moral je poznat kao znanost koja čovječanstvu pomaže shvatiti i biti više autentično čovječnim (...) Ova konferencija je prilika da se uzme u obzir kako je Bog nazočan i nađen u važnom poslu kojeg ovdje činite, ali i svaki dan“, napisao je nadbiskup Chicaga te se u nastavku osvrnuo na pročitana svetopisamska čitanja.

Dalje je kazao kako su teolozi došli ovdje kako bi zajedno djelovali i preuzeli odgovornost. „Nadam se da vas ovo ohrabruje i nudi vam novu paradigmu kako nastaviti vašu profesiju moralnih teologa, a osobito da to usadite sljedećim generacijama i shvatite kako Bog zove čovjeka da bude više čovječniji“, istaknuto je između ostalog u pročitanoj propovijedi.

Na kraju se, u dubke ispunjenoj katedrali Srca Isusova, na gostoprimstvu nadbiskupu Puljiću zahvalio i p. Keenen, kao i svima onima koji su animirali i sudjelovali u misnom slavlju.

KT