Svećenici i redovnici/ice na uskrsnom čestitanju kod kardinala Vinka


Prema običaju, svećenici, redovnice i redovnici koji, uglavnom, djeluju na području grada Sarajeva, došli su na Veliku subotu 20. travnja, čestitati Uskrs nadbiskupu vrhbosanskom Vinku kard. Puljiću.

U prostorijama Vrhbosanskoga ordinarijata u Sarajevu, između ostalih, podijeliti uskrsnu radost s vrhbosanskim nadbiskupom došli su: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijalna glavarica Služavki malog Isusa s. Maria-Ana Kustura, provincijalka sestara milosrdnica s. Julijana Djaković, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža te 50-ak svećenika, redovnica i redovnika.

U ime nazočnih, uskrsnu čestitku izrekao je dr. vlč. Ilija Marković, vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Uskrs dar kojeg vjerom možemo prihvatiti
Uvodno se spomenuo Isusove Muke koja je među učenicima izazvala strah, zbunjenost i nevjeru, s pitanjem što dalje činiti, koje je polazišna točka i mnogih naših aktualnih promišljanja.  „I upravo kada se pitamo kako nastaviti dalje i koji je pravi put, hrabre nas riječi Uskrsloga upućene nama preko Tome apostola: 'Ja sam Put i Istina i Život' (Iv 14,6)“, rekao je vlč. Ilija te na podlozi anđelova upozorenja ženama - „Što tražite Živoga među mrtvima?“ (Lk 24,5), istaknuo da je Kristovo uskrsnuće od mrtvih „zaglavni kamen naše vjere i jamstvo našeg osobnog uskrsnuća“. „Ta vjera zahtijeva nutarnje preobraženje čovjeka na koje nas i Pavao potiče u Poslanici Kološanima: 'Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore… Za onim gore težite, ne za zemaljskim' (Kol 3,1-2). To 'težiti za onim gore' pripada novom čovjeku pročišćenom i otkupljenom Kristovom dragocjenom krvlju, a apostol to konkretizira pozivom: 'Zaodjenite se… u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost…a povrh svega ljubav' (Kol 3,12-14). Eto i nama poziva na osobnu uskrsnu obnovu, na obnovu naših međuljudskih odnosa i povjerenja. To su ideali koji karakteriziraju i biskupsko i svećeničko i redovničko poslanje“, rekao je vlč. Marković te uputio na misijsko poslanje koje je Isus dao učenicima. „Nema misijâ bez izlaska iz sebe, svoje sigurnosti i otvaranja vlastitog srca srcu bližnjega. Ova naša domovina treba i danas revnih i vjernih misionara Radosne vijesti koji će oduševljeno živjeti svoje zvanje i poslanje. Mi, koji smo na poseban način nakalemljeni na Krista, koji smo se zakleli vjerno Mu služiti u braći i sestrama, pozvani smo biti svjedoci tog novog života utemeljenog na uskrsnoj vjeri i nadi“, naglasio je vlč. llija rekavši da je „Uskrs dar kojeg jedino vjerom možemo prihvatiti, ali je istovremeno i ispit naše vjere u konkretnim duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa prema potrebitima“.

„Svjetlo Kristova uskrsnuća treba po našem životu, radu i riječima prodrijeti u ovu našu dragu nam domovinu i nadbiskupiju kao poruka života, mira i nade upućena svakom čovjeku, posebno onima zaboravljenima, napuštenima, starima i siromašnima. Neka događaj Kristova uskrsnuća bude na obnovu naše vjere i vjernosti, na učvršćivanje naše nade i usavršavanje naše ljubavi prema Bogu i čovjeku“, zaključio je vlč. Marković zaželjevši nadbiskupu i svima nazočnima sretan Uskrs.

Kroz svetkovine postajemo svjesniji svojih korijena
U odgovoru na čestitku nadbiskup Vinko je zahvalio na istoj te istaknuo kako je „Uskrsnuće Kristovo temelj naše vjere, izvor našeg zvanja i posvećenja. Iz tog Otajstva izbija svjetlo koje osmišljava sav naš život i patnje u životu“.
„Podijeliti radost vjere posebno s onima koji s nama putuju, koji su bliski po poslanju i zvanju, kao i s onima koji su nam bliski po krvi, rodu i narodu. Radost podijeljena je umnožena radost. Dužni smo naviještati i čuvati vjeru u svom srcu i s onima s kojima dijelimo svagdašnjicu. Svetkovine su zato da postanemo svjesni svoga korijena i svoga identiteta iz čega smo nikli i tko i što je sadržaj našeg života.
Zato valja ukloniti: ovo beznađe sekularnog agresivizma; ovu ogorčenost koja truje srce i međuljudske odnose; svu sebičnost i oholost koja nam se svaki dan nameće te svaki otrov koji se širi kroz predrasude, ogovaranja, tračeve i laži...
Ne zaboravimo da smo zanimljiva meta đavlu koji sije svoje sjeme i zavodi na vrlo lukav način. Zato slaviti Uskrs znači naći uporište protiv svih zala u onome koji je zloga pobijedio i nadu nama donio.
Iako smo se dobrano zahuktali u pripravi Sinode, ima još brojnih koji su ozbiljna kočnica na tomu putu, posebno urušavajući crkvenost. Svi smo ucijepljeni po krštenju u Crkvu, ali živimo po mjesnoj Crkvi. Valja tu mjesnu Crkvu voljeti, ali ono što se voli za to se i žrtvuje“, poručio je nadbiskup.

KT