Mons. Stipić održao duhovne vježbe svećenicima grkokatoličkog bosansko-hercegovačkog vikarijata

Svećeništvo je bitno utkano u naše biće i ono nas uvijek prati


U grkokatoličkoj župi Preobraženja Gospodnjeg u Prnjavoru 18. i 19. rujna održane su duhovne vježbe za svećenike grkokatoličkog bosansko-hercegovačkog vikarijata Križevačke eparhije.

Mons. Milan Stipić    Foto: Mihael Varenica

Mons. Milan Stipić Foto: Mihael Varenica

Tema duhovnih vježbi bila je „Identitet svećenika u 21. stoljeću“. U prvom dijelu mons. Stipić govorio je o svećeničkom zvanju kao Božjem, a ne ljudskom pozivu. „Pošli smo s ljubavlju, otvorena srca u nešto što do kraja ne poznamo, poput apostola Petra i Andrije kad su pošli za Isusom u Kafarnaumu. Oni su, kao i mi, imali samo oduševljenje i nisu zapravo znali što ih čeka. To je zapravo tek prvi korak u svakom duhovnom pozivu“, pojasnio je mons. Stipić, prenosi IKA.

U drugom dijelu razmatranja mons. Stipić govorio je o razvoju svijesti o pozivu i unutarnjem prihvaćanju svećeništva kao dijelu svog života. „Svećeništvo je bitno utkano u naše biće i ono nas uvijek prati. Svijest o pozivu raste skupa s nama kao ljudima. Mi svećenici svojim primjerom, ponašanjem i govorom svjedočimo ljudima samoga Isusa Krista u svakom trenutku života. Isus Krist našim vjernicima izgleda onako kako mi izgledamo. Zato mi ne možemo biti polovični u svom zvanju ili svećenici ‘na određeno vrijeme’“, rekao je mons. Stipić, istaknuvši kako se svećenici moraju vladati, ponašati i svoje svagdanje obaveze izvršavati prvenstveno s ljubavlju kako bi bili svijetli primjer Kristove prisutnosti uvijek i svugdje.

Za vrijeme duhovnih vježbi svećenici su se molitvenom službom spomenuli pokojnih vladika, svećenika, monaha i monahinja iz bosansko-hercegovačkog vikarijata i eparhije. Duhovne vježbe završile su bratskim ručkom na kojem su bili predstavnici Rimokatoličke te Srpske pravoslavne Crkve kao i predstavnici lokalne vlasti.

J.Vr.,KT