Bosanski Brod

Sveti Ilija na pragu Bosne


Blagdan Sv. Ilije proroka svečano je 20. srpnja proslavljen u istoimenoj župi u Bosanskom Brodu. Misno slavlje tom prigodom predvodio je domaći sin vlč. Vladimir Brezić, župnik u Bujama – Porečko-pulska biskupija.

Uz župnika domaćina vlč. Željka Vlajića te derventskog dekana fra Ivana Marića i plehanskog gvardijana fra Antu Tomasa na oltaru je služio vlč. Robert Čabraja, trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije, a misna čitanja čitali su bogoslovi Ivan Ignacio Arelano iz Kalifornije i Nelson Manuel Carrena Suarez iz Kolumbije, koji su u Vogošći u Međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater

Unatoč visokim temperaturama župna crkva bila je puna vjernika, a u propovijedi je vlč. Brezić posvijestio da je život borba, u kojoj su kršćani pozvani ustrajati do kraja, pri čemu je za primjer i zagovornika stavio Sv. Iliju.

Za ovu povratničku župu proslava patrona bio je uistinu veliki događaj, jer u njihovu župnu crkvu, u kojoj se svakoga dana slavi sveta misa, radnim danom dođe tek dvoje ili troje vjernika. No, ustrajni su i mole za obnovu života sjećajući se da je prije zadnjega rata ovdje živjelo blizu 5 000 katolika, a danas ih je tek 30-ak uglavnom starijih.

Misno slavlje sviranjem je animirao ovogodišnji krizmanik iz župe Novo Selo Zvonimir Čabraja.         

B. Lukačević/ KT