Svetkovina Marije Bogorodice i Svjetski dan mira proslavljeni u sarajevskoj katedrali


Na Novu godinu 1. siječnja misu u katedrali predslavio je kard. Puljić.

Na Novu godinu, kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, 1. siječnja svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju šestorice svećenika.

Uvodeći u euharistijsko slavlje kardinal je pozdravio okupljene vjernike i sve one koji slušaju izravni prijenos mise putem valova Radio Marije Bosne i Hercegovine. Kazao je da prvog dana Nove kalendarske godine s cijelom Crkvom slave svetu Mariju Bogorodicu i da se odazivlju pozivu Svetog Oca te na Svjetski dan mira mole za mir u cijelom svijetu.

U propovijedi je istaknuo da je povijest hrvatskog naroda jako vezana na Mariju što nije čudno „jer je nju Bog izabrao da dođe k nama“.

„Naš je narod shvatio: Marija je posrednica Božjeg utjelovljenja, a i našeg spasenja. Zato se mi kroz povijest njoj utječemo i preporučujemo, ali od nje želimo i naučiti ono po čemu je ona velika“, rekao je podsjećajući da je Marijina veličina u slušanju i vršenju Božje riječi. Dodao je da je Marija Isusa prije začela vjerom nego po Duhu Svetom potičući sve da se od Marije uče povjerenju u Boga. „Slaveći Mariju kao Bogomajku želimo je, ne samo moliti, nego od nje učiti povjerenju u Božju dobrotu, ljubav i providnost“, kazao je kardinal Puljić, a prenijela je ika.hr.

„Na početku smo nove građanske godine kad mi jedni drugima čestitamo“, rekao je napominjući da često čuje kako ljudi kod čestitanja jedni drugima žele ponajprije dobro zdravlje.

„Zdravlje je jedan od zemaljskih darova. Sigurno je uz to zdravlje jako važno i duševno i duhovno zdravlje, a ne samo tjelesno. Zato želimo u ovoj godini sreću“, kazao je dodajući da bi se na temu sreće moglo puno govoriti, a u biti riječ je o unutarnjem zadovoljstvu.

„Ne možemo u sebi biti zadovoljni ako ne prihvatimo volju Božju. Dokle god svoju volju provodimo, ne možemo biti zadovoljni. Prava sreća leži u tome da Bog bude zadovoljan s nama, a tada ćemo i mi biti zadovoljni“, kazao je pozivajući sve da na počeku nove godine mole Marijin duh da poput nje Bogu udovolje. „Želimo moliti Mariju da nam isprosi tu vjeru, to povjerenje, to predanje u volju Božju“, riječi su kardinala Puljića.

Napomenuvši da se već godinama na Novu godinu odnosno na svetkovinu Bogomajčinstva Marijina obilježava međunarodni molitveni dan za mir, iznio je pojedine naglaske iz Poruke pape Franje za 53. svjetski dan mira pod naslovom: Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje.

Tijekom euharistijskog slavlja asistirali su bogoslovi Nadbiskupijskog međunarodnog misijskoj sjemeništa Redemptoris Mater, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Na kraju misnog slavlja župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić iznio je statističke podatke u katedralnoj župi u 2019.

KT