Sarajevo

Svetkovina Svih Svetih na groblju Stup


Prohladni jesenski dan nije omeo Sarajlije da u velikom broju sudjeluju na svetoj misi i molitvi opijela na groblju Stup, na svetkovinu Svih Svetih.  

Uz suslavlje stupskog župnika i čuvara svetišta preč. Miroslava Ćavara i župnika župe Sv. Luke evanđeliste u Novom Gradu vlč. Željka Vlajića, misno slavlje predvodio je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika i župnik u Briješću.

On je na početku podsjetio vjerničkom mnoštvo da svetkovina Svih Svetih spada među četiri zapovijedane svetkovine u katoličkom kalendaru, a u svijest priziva spomen svih znanih i neznanih svetih duša koje čine "proslavljenu Crkvu" na Nebesima.

U propovijedi je vlč. Vajdner, uz ostalo, uputio da Crkva ni za koga nije definirala kako se nalazi u paklu, ali je zato za oko 10 000 kazala da su svojim životom zavrijedili zvati se svetima. Na slikovit je način naznačio što je to zapravo svetost i kako se ona treba konkretizirati u ljudskoj svakodnevici. "Vjerojatno i među nama ima svetih ljudi - kako onih koji su preminuli i njihovi zemni ostatci se nalaze u ovom groblju, tako i onih živih. Isus nam je dao osmerostruki 'lakmus papir' za detektiranje takvih. To su njegova Blaženstva, kojih se trebamo držati i ostvarivati ih u svome životu kako, uz milost Božju, ne bismo promašili 'rajska vrata'", poručio je vlč. Vajdner.

Prije svete mise svećenici su uz grobove molili opijela, a na kraju misnoga slavlja izmolili su zajedničko opijelo za sve ukopane u ovome groblju kao i za one za koje se nema tko spomenuti.

Kažimo i to da se groblje Stup nalazi na zapadnome ulazu u Sarajevo, uz samu prometnicu i Stupsku petlju, ali kao i prethodnih godina ta činjenica nije umanjila dostojanstvenost obilježavanja svetkovine Svih Svetih.

KT