Talijanski biskupi došli u Sarajevo


Tijekom hodočašća u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, od 18. do 21. srpnja grupa od osam talijanskih biskupa iz pokrajine Umbrije posjetila je 20. srpnja prostorije „Katoličkog tjednika“ i NCM „Ivan Pavao II.“

Osam biskupa na čelu s predsjednikom Talijanske biskupske konferencije Gualtierom kard. Bassettijem, tijekom posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine uz obilazak mjesta stradanja u proteklom ratu, boravili su također i u pojedinim crkvenim institucijama.

Tako su u jutarnjim satima posjetili prostorije Katoličkog tjednika gdje ih je dočekao direktor vlč. Miroslav Ćavar, zajedno s vlč. Markom Škrabom i vlč. Draženom Kusturom, koji su im ukratko predstavili povijest ove tjedne novine, ali ih i upoznali s aktualnim stanjem i projektima koje Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije realizira.

Nakon toga zaputili su se prema studentskom domu koji gradi Fondacija za stipendiranje studenata FONSS te u prostorije Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Tu ih je dočekao dr. vlč. Šimo Maršić te im predstavio rad Centra, ali i mnogobrojne pastoralne projekte s mladima i studentima.

U poslijepodnevnim satima talijanska delegacija posjetila je župu i svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje ih je dočekao župnik Ćavar sa svojim suradnicima. Osim povijesti župe biskupi iz Italije imali su prigodu upoznati i rad župnog Caritasa.

Inače, osam biskupa zajedno sa svoja četiri suradnika od 18. do 22. srpnja borave na hodočašću u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tako su prvoga dana bili u Splitu gdje su se susreli s splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, drugoga dana posjetili su Mostar i susreli se s biskupom mons. Ratkom Perićem, dok su 20. i 21. srpnja u Sarajevu gdje će se susresti i s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kard. Puljićem, apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom te će posjetiti samostan u Fojnici i na Buškom jezeru.

KT