Talijanski biskupi u sarajevskoj katedrali


Na spomendan Sv. Ilije, 20. srpnja vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u večernjim satima slavio je misu u sarajevskoj katedrali zajedno s osam talijanskih biskupa koji su na hodočašću u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Uvodeći u euharistijsko slavlje kard. Puljić istaknuo je kako se posjet biskupa iz talijanske pokrajine Umbrije događa na dan kada BiH slavi svog nebeskog zaštitnika. Poimeinice je pozdravio apostolskog nuncija mons. Luigija Pezzuta te svih osam biskupa iz Italije na čelu s predsjednikom Talijanske biskupske konferencije i nadbiskupom Perugie-Città della Pieve Gualitierom kard. Bassettijem, koji je i uputio prigodnu propovijed koju je na hrvatski prevodio svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Škraba.

U prvom dijelu propovijedi kardinal Bassetti najprije je zahvalio svome sarajevskom kolegi na svjedočenju vjere u proteklom ratu. „Danas smo mi talijanski biskupi vidjeli spomenik djeci ubijenoj tijekom opsade Sarajeva - simbol stradanja grada, a onda poslije i Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji treba biti cvijet mladosti u vašoj nadbiskupiji“, poručio je nadbiskup Perugie te u nastavku okupljenim vjernicima progovorio o ulozi Sv. Ilije koji je zaštitnik BiH. „Bog se Iliji nije objavio niti u vjetru, niti u zemljotresu jer on se ne obavljuje u sili nego u miru. Mi kršćani imamo prigodu poput Ilije susresti Gospodina na svakoj svetoj misi u njegovoj Riječi i na njegovu oltaru“, poručio je kard. Bassetti.

Nakon sv. mise talijanski biskupi su bili gosti kard. Puljića na večeri u prostorijama vrhbosanskog ordinarijata gdje im je domaćin predstavio aktualno stanje u Crkvi i državi. Nezaobilazna je bila i tema rata gdje je kardinal iznio neka od svojih iskustava koja nikoga nisu ostavila ravnodušnim.

Inače, osam biskupa iz Umbrije od 18. do 22. srpnja nalaze se na hodočašću u Hrvatskoj i BiH. Osim kardinala Bassettija tu su još: mons. Renato Boccardo, mons. Mario Ceccobelli, mons. Luciano Paolucci Bedini, mons. Domenico Cancian, mons. Giuseppe Piemontese, mons. Benedetto Tuzia, mons. Marco Salvi te njihova pratnja Amilcare Conti, Mariangela Gordini, Elisabetta Lomoro i Giacomo Gambassi. Do sada su bili Split, Mostar i Sarajevu. U glavnom gradu BiH posjetili su: Katolički tjednik, NCM Ivan Pavao II., studentski dom FONSS i Gospino svetište na Stupu.

KT