Tradicionalni križni put na Đubrane


U nedjelju 26. ožujka župa Presvetog Srca Isusova Bijelo Polje organizirala je tradicionalni križni put Vojno-Đubrani.

Foto: zupapotoci.ba

Foto: zupapotoci.ba

To je ratni „Put spasa“, kojim su Bjelopoljci izlazili iz ratnoga Bijeloga Polja bježeći i spašavajući svoje živote od srpske vojske i muslimanskih postrojbi.

Križni put je započeo u 14 sati okupljanjem oko Prve postaje Križnoga puta, gdje je župnik don Rajko Marković nazočnima uputio pozdrav te zahvalio Bogu na lijepom vremenu naglašavajući kako će moliti za "sve pokojne i poginule, koji su se povlačili od neprijatelja ovim ratnim 'Putem spasa'; sve one koji su preživjeli ratne strahote da im Gospodin dade snage da nastave s Božjim blagoslovom živjeti preostali dio svoga života, molit ćemo za čitavu našu župu, za našu djecu i mlade na kojima počiva budućnost našega naroda, molit ćemo za naše bjelopoljske obitelji koje su jezgra i temelj naše župe, molit ćemo za naše stare i nemoćne da im Krist svojim križem i mukom ublaži njihove muke i boli i molit ćemo za našu Katoličku Crkvu, za naš hrvatski narod i čitavi svijet da zavlada mir i blagostanje na čitavoj kugli zemaljskoj".

Uslijedila je pobožnost Križnog puta na duljini od pet kilometara. Nakon dva sata molitve i pjesme kod 14. postaje don Rajko je zahvalio svima koji su došli, organizatorima te svima koji su zaslužni da ova pobožnost prođe u najboljem redu, objavljeno je na mrežnoj stranici župe.

Nakon završnog blagoslova, uslijedilo je kratko druženje uz okrjepu i razgovor.

J.M., KT