Tradicionalni uskrsni prijam u Zenici


Koordinacija hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice upriličila je u ponedjeljak, 2. travnja, tradicionalni uskrsni prijam...

Foto: Draženko Jurišić

Foto: Draženko Jurišić

Na prijamu je sudjelovalo oko 500 osoba iz društvenoga, vjerskoga, političkoga i kulturnoga života.

Nakon uvodnog čestitanja najvećeg kršćanskog blagdana u ime domaćina i organizatora prisutnima se obratio don Dražen Kustura, rođeni Zeničanin koji se nalazi na postdiplomskom studiju komunikologije u Rimu.

Obraćajući se nazočnima najprije je istaknuo kako je otajstvo Kristova uskrsnuća radosni događaj u kojemu je život nadvladao smrt, nada potisnula beznađe i ljubav pobijedila mržnju.

„U svijetu, ali u našem gradu, toliki je broj onih koji su poput Isusa bili odbačeni, prezreni, marginalizirani, onih koje muče tjelesne i duševne bolesti, nepravde, ali i pošasti modernog vremena poput osamljenosti, samodostatnosti i isključivosti, onih koji svoju sreću traže daleko od svojih domova. Neka blagdan Kristova uskrsnuća najprije svima nama vrati vjeru da je moguće u ovome gradu i ovoj zemlji izgrađivati bolje sutra temeljeno na pravdi i jednakosti, na uzajamnom poštovanju različitosti te na jednakoj prilici za zapošljavanje mladih. Neka nas vjera u uskrsnuće vodi kako bismo svoje svakodnevne križeve hrabro nosili i s njima se suočili te u konačnici neka nam ljubav prema Bogu koja se pokazuje prije svega u ljubavi prema našim bližnjima bude konačni cilj kojemu trebamo težiti kako bi se ostvarili i kao vjernici, ali i kao pošteni i čestiti građani našega grada Zenice i naše domovine Bosne i Hercegovine“, poručio je don Kustura te iskoristio prigodu te pravoslavcima čestitao nadolazeći Vaskrs.

Uslijedilo je ugodno druženje uz okrjepu te neizostavno tucanje pisanicama.

Posljednjih nekoliko godina u Gradu čelika ustalila se praksa organiziranja prijama prigodom proslave dva najveća kršćanska blagdana Uskrsa i Božića koje zajedno rade katoličke i hrvatske institucije. To je jedan od boljih primjera dobre suradnje koja je prepoznata i u široj zajednici na koju rado dolaze predstavnici različitih institucija, kako vjerskih tako i kulturnih te društveno-političkih.

KT