Odžak

Treća formacija animatora za župe iz Posavine


U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u Pastoralnom centru u Odžaku od 12. do 14. travnja održana je formacija animatora za buduće animatore iz župa posavskoga kraja.

Ovo je treća formacija, od ukupno četiri, koja se realizira u sklopu programa Škola animatora Mladi za mlade. Ovaj susret, čija je tema Vještine i sposobnosti animatora za rad u grupi, bio je u cijelosti posvećen vještinama i tehnikama života i rada u skupini s naglaskom na praktični dio. Naučiti sudjelovati u životu skupine i preuzeti ulogu vrlo je važna zadaća u životu mlade osobe, posebno one koja se želi posvetiti služenju. Cilj susreta u prvom dijelu bio je objasniti osnove o psihologiji malih skupina i važnost razvijanja skupne dinamike, a u drugom, u kojem su se aktivno uključili sudionici, dati primjer različitih vježbi za dinamiku skupine.

U prvom dijelu sudionicima su njihovi animatori instruktori kroz vježbe i radionice ukazali na način na koji se neku skupinu može učvrstiti, odnosno ostvariti u njoj pozitivno ozračje. Na isti način predstavljene su različite uloge koje pojedinci u skupini preuzimaju ili im se dodjeljuju, te funkcije i zadatci nužni za održavanje i dobro funkcioniranje.

U drugom dijelu sudionici su se prvi put osobno susreli sa stvarnošću organiziranja i vođenja određenih aktivnosti.

Kroz radionice Važnost bansa i Važnost igre razgovaralo se o ovim dvama područjima djelovanja animatora koji se mogu koristiti kao sredstvo u razvijanju pozitivne skupne dinamike. Budući da je igra jedna od važnih i, djeci i mladima, zanimljivih aktivnosti, analizirale su se vrste igara, njihova prilagodljivost dobi, uvjetima, te se razgovaralo o njihovoj svrsi i korištenju u procesu usvajanja znanja i prijenosa informacija. Poseban naglasak stavljen je na važne komponente na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom pripreme i izvođenja igara i zabavnog sadržaja.

Kako bi se teorija provela u praksu, sudionici su u ostatku dana pripremali zabavni sadržaj i igre za Zabavnu večer kada su se imali priliku okušati u vođenju i organiziranju svrhovitog zabavnog sadržaja koristeći prethodna znanja koja su im prenijeli animatori instruktori.

Posljednjeg dana formacije sudionici su razgovarali o važnosti i načinima davanja i primanja povratne informacije i evaluacije, te o njezinoj ulozi u procesu formiranja i izgradnje kapaciteta i iskustva samog animatora koji preispitujući se i evaluirajući svoj rad, izgrađuje, napreduje i poboljšava ga, ali poboljšava i same aktivnosti koje provodi.

Polaznici formacije su na Nedjelju Muke Gospodnje sudjelovali u procesiji ispred župne crkve u župi Glavosijeka Sv. Ivana Krstitelja te na misi koju je predvodio župnik preč. Jakov Filipović. On je u svojoj propovijedi istaknuo kako kršćani ne smiju dopustiti da se mržnja i nezadovoljstvo nastane u njima jer zamagljuju pogled, čine nesretnima, narušavaju prvenstveno obitelji i odnose s njezinim članovima, a onda i sa širom zajednicom.

Susret je sudionicima bio zanimljiv i opušten, posebno jer se već međusobno poznaju, pa su i razvili osjećaj pripadnosti skupini, te su se upoznali dublje kroz ove tri formacije sa svojom ulogom budućih animatora u župnim zajednicama.

U Odžaku će se u svibnju održati četvrta formacija animatora čime će sudionici završiti ciklus pripreme za ljetnu specijalizaciju kojom će okruniti sva stečena znanja i iskustva, dodatno se praktično pripremiti i spremno kročiti putem animatorskog poziva koji su spremno prihvatili sudjelovanjem u programu Škole animatora.

Valentina Gluvić/ KT