Sarajevo

Tribina posvećena molitvi


Teološka tribina „Tradicionalna molitva u svijetu suvremenih političkih, ekonomskih i kulturnih mantri“ održana je 5. ožujka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Tribina je održana u sklopu godišnjeg programa Vjera u suvremenom društvu, a predavači su bili Igor Kožemljkin (Jevrejska zajednica u BiH) i prof. dr. Ivan Šarčević OFM.

Kožemljakin je u izlaganju Od fizičke žrtve do službe srcem govorio o povijesnom razvoju judaističke molitvene tradicije te njezinom izgledu danas. „Začeci židovskog bogoslužja vezani su za jeruzalemski hram te njegov žrtveni kult. U vremenu babilonskog sužanjstva, u nedostatku hrama dolazi do osnutka sinagoge koja je od početka njegovala usmeno bogoslužje, tj. službu srcem. Nakon rušenja drugog Jeruzalemskog hrama od strane Vespazijanovih i Titovih legija, spomenuta 'služba srcem' će definitivno prevladati među Židovima, premda se i dan danas u Izraelu ponešto vode rasprave oko uloge i nužnosti hrama i hramskog bogoslužja“, istaknuo je Kožemljakin.

Glede sadržaja molitve, u Judaizmu definitivno prevladavaju tzv. blagoslovi u kojima se Boga hvali i slavi zbog silnih djela i dobročinstava svojih. Kožemljakin je pojasnio da je za pobožnog Židova nekako logičnije služiti se postojećim molitvenim obrascima te ne izmišljati svoje vlastite. Također, pobožan Židov će radije zahvaljivati Bogu za ono što već ima, i neće tražiti ono što nema.

Prof. Šarčević je u svom izlaganju govorio o molitvi kao u jeziku osobnih i društvenih promjena, očito u svjetlu one poznate Kierkegaardove maksime da molitva ne može promijeniti Boga, ali će promijeniti onoga koji moli. Kazao je da je molitveni jezik poprilično živopisan i složen, a pokatkada i kontraverzan jer već i samo Sveto pismo svjedoči da Kain ubi brata svoga Abela zbog zavisti koja se javila u kontekstu njihove molitvene prakse (Post 4).

Stoga se prof. Šarčević u svojem izlaganju poglavito fokusirao na umjetničku interpretaciju molitve, tj. lika molitelja kod klasičnih i modernim majstora te nazočnima prikazao i neka važna sakralna umjetnička djela s kojima domaća javnost i nije najbolje upoznata. Na kraju je

postavio i pitanje o učinkovitosti molitve – koliko su naše molitve uistinu uslišane ili bi možda bolje bilo reći da je Bog onaj koji prvenstveno ispunjava svoja obećanja, a ne najrazličitije i međusobno često nespojive zahtjeve individualnih molitelja?

Nakon izlaganja uslijedila je i duža diskusija, a sudionici su nastavili s druženjem i razgovorom i nakon službenog svršetka programa.

Naredna tribina je planirana za 9. travanj, a bit će posvećena aktualnoj globalnoj problematici prognanih i raseljenih lica.

KT