Trideseta godišnjica stradanja Hrvata na Uzdolu

S Uzdola nikad nisu odzvanjale riječi mržnje i poziva na osvetu


Polaganjem vijenaca, sv. misom i molitvom opijela u Memorijalnom centru na Uzdolu u župi Sv. Ivana Krstitelja na blagdan Uzvišenja Svetoga križa, 14. rujna, obilježena je 30. obljetnica stradanja katolika toga kraja.

Foto: Rama-prozor.info

Foto: Rama-prozor.info

Euharistiju uz koncelebraciju 15-ak svećenika slavio je prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog i profesor na KBF-u u Sarajevu mons. Pavo Jurišić.

Od ranih jutarnjih sati rijeke vjernika pristizale su na Uzdol gdje su najprije u 10:30 h položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred ploče s imenima stradalnika. Osim predstavnika javnoga i političkoga života te udruga proisteklih iz posljednjega rata ovom činu nazočili su i članovi obitelji 29 ubijenih civila i 12 vojnika HVO-a.

Uslijedila je misa na početku koje je nazočne pozdravio župnik vlč. Ivan Ivančević.

Zlo je ušlo u srca ljudi

Na početku prigodne propovijedi mons. Jurišić je napomenuo kako se navršilo 30 godina sabrane tuge, 30 ocvalih proljeća i 30 sumornih jeseni od krvavog jutra i stravičnog zločina koji se dogodio u mirnom i idiličnom mjestu. "Kažu da vrijeme liječi sve rane, ali kao da ovdje ta izreka ne vrijedi. Jer Uzdol je otvorena rana na ovoj grudi, rana koja krvari. Uzdol je i simbol stradanja hrvatskoga naroda", kazao je propovjednik te posvijestio kako se obilježava i 21. obljetnica od prijenosa zemnih ostataka pobijenih iz prvobitnog mjesta ukopa u Prozoru do Memorijalnog centra u rodno tlo svoje župe.

Posvijestio je kako je taj Centar izgrađen zalaganjem tadašnjeg župnika don Miljenka Džalte te vjernika, ali i obitelji bijenih koji su dali dozvolu za ekshumaciju.

Potom se zapitao kako je zlo ušlo u srca ljudi koji su došli u mirno selo te počeli ubijati. Naglasio je da je to teško razumjeti, ali se mora živjeti s tim. Istaknuo je kako vjernike svake godine na Uzdolu na blagdan Uzvišenja Sv. Križa okuplja ljubav, i prema Bogu i prema čovjeku. Dodao je kako su na Uzdolu tijekom vremena mise slavili brojni svećenici i biskupi te napomenuo kako je i sam dolazio redovito te može posvjedočiti kako nikada nisu odzvanjale riječi mržnje i poziva na osvetu.

"Uzdol je mjesto koje nam govori o patnji, ali Uzdol je simbol koji nam, zbog prolivene krvi koja je natopila ovu zemlju, govori i o ljepoti i svetosti", kazao je mons. Jurišić te se pritom sjetio riječi propovijedi bivšeg provincijala Bosne Srebrene koji je, između ostaloga, rekao: "u procesu pomirenja inicijativu nema zločinac nego žrtva koliko god to teško zvučalo".

Nadalje je progovorio o selektivnom pristupu žrtvama i nečasnom umiješanošću mnogih kako na međunarodnoj tako i na nacionalnoj razini koji su u procesu razotkrivanja zločina mogli učiniti više da svaka žrtva dobije zadovoljštinu.

Učini srca naša po srcu svome

Također je dodao da "dok upravljamo pogled ka Uzdolskom križu postavlja se pitanje kako se uopće nositi s križem"? "Na Uzdolskom križu umjesto korpusa nalaze se manji križevi s imenima uzdolskih žrtava. To su udovi Kristova tijela, članovi Crkve koji su sada, vjerujem, sjedinjeni s nebeskom proslavljenom Crkvom na nebu i zagovaraju nas pred Bogom, oni su u kući Oca nebeskoga tamo gdje je Gospodin otišao svima nam pripraviti mjesto. U njihovom je središtu Jaganjac Božji, koji je sve naše boli ponio i naše grijehe na sebe uzeo (...) a on s križa oprašta i za njih moli", kazao je mons. Jurišić i na kraju homilije zavapio da dok Bogu preporučujemo duše nevino poubijanih vjernika Uzdola, kao i duše sa svih ljudskih stratišta, neka njihove žrtve pomognu živima da očuvaju baštinu svojih otaca. "Isus nas poziva da ne preklinjemo nego da blagosljivamo i svoje neprijatelje i svoje nepravedne suce", kazao je na kraju i zamolio "da Isus krotka i ponizna srca učini srca naša po srcu svome".

Nakon sv. mise okupljeni su otišli u Memorijalni centar koji se nalazi u blizini stare crkve na Uzdolu te su tu izmolili opijelo za ubijene.

Poslije euharistijskog slavlja upriličeno je druženje u kripti.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice uzdolske tragedije BK Rama Zagreb organizirao je biciklistički maraton Uzdolu za sjećanje i nadu koji je u utorak krenuo iz Zagreba na Uzdol. Skupina od osam biciklista, koju čine članovi BK-a Rama te BK-ova Sveta Nedelja, Krpelj i Tigrovi, stigla je dan prije u Ramu te su zajedno s članovima ramskog biciklističkog kluba Ventus sudjelovali na misi i komemoraciji.

Vrijedi spomenuti kako je Uzdol svoj „Veliki petak“ proživio prije 30 godina na nadnevak 14. rujna. Toga dana pripadnici bošnjačke Armije BiH počinili su strašan zločin u ovome selu te su ubili 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Osim tuge zbog gubitka članova, obitelji još više boli i odnos pravosudnih institucija koje do danas nisu donijele presudu za ovaj zločin gdje ispada da je kriv samo zapovjednik Samostalnog prozorskog bataljona Enver Buza, koji je izravno sudjelovao u pokolju na Uzdolu.

Vašoj pozornosti preporučamo i reportažu iz ove vjerničke zajednice koju možete pročitati ovdje. Tu je i poseban video-prilog koji smo napravili za 25. obljetnicu pokolja.

Ž.I., KT