Sarajevo

Trideseta sjednica Povjerenstva za pripravu sinode Vrhbosanske nadbiskupije


U prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata u Sarajevu, 12. prosinca, održana je 30. sjednica Povjerenstva za pripravu sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Sjednicom na kojoj je sudjelovalo deset članova Povjerenstva predsjedao je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Nakon usvajanja dnevnoga reda i zapisnika s prethodne sjednice, pod moderiranjem generalnog tajnika Sinode dr. vlč. Marija Bernadića pristupilo se razmatranju tema i sadržaja za novi, jubilarni 10., broj Biltena Sinode koji će za misao vodilju imati poslanje Crkve u suvremenom društvu s naglaskom na socijalni nauk Crkve. 

Potom su imenovani voditelji pet stručnih sinodskih skupina: preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije - eklezijalno-pravna (ad intra i ad extra); vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije - pastoralna; mr. Igor Žontar - religiozno-pedagoška; dr. fra Danimir Pezer - liturgijska i vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika medijska.

Određeno je da će u skorije vrijeme biti definirani pravilnici stručnih skupina koje će okvirno imati po pet članova, a njihova učestalost rada ovisit će o rokovima kada trebaju predati u Tajništvo svoje materijale.

Po završetku rada stručnih skupina što se predviđa da bude u 2019., pristupit će se sinodskim skupštinama i izradi dokumenata te se planira da u 2020. bude okončan hod prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Sjednica je završena motivom nakon što je određeno da sljedeće okupljanje Povjerenstva bude 13. veljače 2019., a naredni, deveti krug dekanatskih zasjedanja 16. ožujka 2019.

KT