Sarajevo

Trideseti imendan kardinala Vinka kao nadbiskupa vrhbosanskog


Na spomendan Sv. Vinka đakona, po kojemu je vrhbosanski nadbiskup Puljić dobio ime, svećenici i redovnici/ice čestitali su kardinalu imendan.

U prostorijama Svećeničkoga doma u Sarajevu, 22. siječnja, Vinku kard. Puljiću došli su čestitati redovnice, redovnici i svećenici koji djeluju u glavnom gradu BiH.

U ime nazočnih 100-tinjak osoba iz duhovnoga staleža, među kojima su bili apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić te redovnički poglavari/ice fra Jozo Marinčić, s. Maria-Ana Kustura i s. Julijana Djaković, čestitku je izrekao generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Spomenuvši se da čovjek svaki korak u životu čini u zajedništvu s drugim, a napose s Isusom koji je kadar „ozdraviti nas, spasiti nas“, istaknuo je kako je život Sv. Vinka potvrda da se isplati stupiti u prisno zajedništvo s Bogom. „Uz Krista, Sv. Vinko za života nije znao za poraz, a svoju ljudsku slabost toliko je učvrstio da je zavrijedio zauvijek imati mjesto uz Kralja mučenikâ“, kazao je mons. Ćosić te kardinalu čestitao 30. imendan koji slavi kao vrhbosanski nadbiskup. „Bog, dakle, jedini ravna našom poviješću i životima – i hvala mu da je to tako i uredio! Njemu, zajedno s Vama, danas želimo zahvaliti za Vaš dar života i godine služenja Kristu koji Vas je izabrao za svoga svećenika i biskupa. On, kao i Vi, najbolje zna kroz kakve i kolike ste tjeskobe morali proći, i još uvijek prolazite. A činjenica da ste ostali uz Krista, sačuvali dar vjere i radost služenja, jamac su da ste i Vi, poput Vašeg nebeskog zaštitnika, u svemu imali pouzdanja u Boga koji 'umornome snagu vraća, jača nemoćnoga' (Iz 40,29)“, rekao je generalni vikar izrazivši poticaj na molitvu da Bog „nastavi podržavati i obilno blagoslivljati sva“ nadbiskupova „nastojanja oko dobra ove Crkve vrhbosanske, svih njezinih svećenika, redovnika, redovnica, sjemeništaraca i bogoslova, kao i svega puka Božjega“.

U odgovoru na čestitku nadbiskup je zahvalio svim čestitarima te pozvao na zajedništvo kojemu je temelj Isus Krist. Po zagovoru Sv. Vinka zazvao je Božji blagoslov na cijelu ovu mjesnu Crkvu kako bi opstala i rasla u ovim izazovnim vremenima.

Nakon njega, nazočnima se obratio apostolski nuncij mons. Pezzuto te obznanio da je papa Franjo vrhbosanskin nadbiskupom koadjutorom imenovao dosadašnjega vojnog ordinarija u BiH mons. Tomu Vukšića koji će i dalje ostati administrator Vojnoga ordinarijata u BiH.

Uslijedio je govor čestitanja kardinala Puljića svome nasljedniku te prvi govor novoimenovanoga nadbiskupa.

Čestitari su se potom zadržali u ugodnom druženju pri čemu su mnogi iskoristili prigodu i osobno izreći čestitku mons. Vukšiću.

KT