Boće kod Brčkog

Trodnevna duhovna obnova u Boću


U župi Sv. Ante Padovnaskoga u Boću kod Brčkog, već četvrtu godinu zaredom, organizirana je trodnevna duhovna obnova koja je, prema ustaljenom terminu održana u četvrtak, petak i subotu pred prvu nedjelju u kolovozu.

Ovogodišnji moto duhovne obnove koju je organizirao župnik vlč. Filip Maršić, a predvodio salezijanac rodom iz susjedne župe Zovik don Vitomir Zečević, bio je: Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas odmoriti (Mt 11,28). Za pjevanje tijekom obnove pobrinuo se duhovni kantautor Marinko Klajić iz Donje Mahale, župa Tolisa.

Prvog dana duhovne obnove, 30. srpnja, bio je nagovor na temu Božja ljubav. Voditelj je naglasio da se Božja ljubav upoznaje kroz čitanje Njegove riječi, molitvom i primanjem svetih sakramenata. U večernjim satima bila je sveta misa, tijekom koje je don Vitomir propovijedao o oproštenju. „Oprostiti je potrebno da se oslobodimo mržnje i svakog drugog zla prema onomu koji nas je povrijedio“, naglasio je predvoditelj. Pod svetom misom župljani Mato Blažević i njegova supruga Mara rođ. Džinić obnovili su svoja obećanja prigodom zlatnog jubileja braka.

Drugi dan trodnevnice bila je tema Sveti sakramenti. Naglasak je stavljen na sakramente ozdravljenja: pomirenje, euharistiju i bolesničko pomazanje. „Sakramenti su susret s Bogom, s onim koga voliš i koga želiš vidjeti i s Njim razgovarati“, poručio je don Vitomir. Nakon nagovora upriličen je ispit savjesti i prilika za svetu ispovijed. Večernja sveta misa je bila u 21:00 h, a predvoditelj je propovjedio o vjeri i zahvalnosti koji su svakom čovjeku potrebni. „Naša vjera treba biti vidljiva kroz molitvu i dobra djela. A Bogu i bližnjima trebamo uvijek zahvaljivati“, istaknuo je.

Treći dan duhovne obnove započeo je nagovorom o molitvi. „Molitva je zapravo komunikacija sa svojim Stvoriteljem. Gledanje Boga i put pristupa k Bogu. Po molitvi se događaju velika čudesa u našem životu. U molitvi trebamo biti otvorena duha“, rekao je uz ostalo salezijanac Zečević. Nakon nagovora slijedila je molitva iscjeljenja i oslobođenja. U večernjim satima toga dana duhovne obnove bila je završna misa ispred spomenika podignutog čast poginulim braniteljima.

„Molili smo za cijelu župu i zahvaljivali Gospodinu za sve što nam je darovao. Ova trodnevna duhovna obnova svima nam je bila potrebna da produbimo i osnažimo svoju vjeru. Velik broj župljana pristupio je sakramentu ispovijedi, kako bismo i na taj način ojačali svoje pouzdanje u Boga i Njegovu moć, koji svima onima koji s Njim iskreno računaju i u ovom za nas teškom vremenu pandemije daruje snagu i strpljenje, kako bismo ostali zdravi i u tijelu, ali i na duhovnom području“, rekao je župnik Maršić spomenuvši da mnogi župljani zbog pandemije koronavirusa nisu mogli doći u svoj rodni kraj i sudjelovati na duhovnoj obnovi, ali su događanja vezana uz svoj kraj prate preko facebook stranice župe.

KT