Mostar

Troplet: "Hrvatski narode, sretan ti Dan prijevare!"


U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska kulturna zajednica "Troplet" oglasila se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska kulturna zajednica Troplet oglasila se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Evo dolazi još jedan, 26. po redu, prvi ožujka koji su neki jednostrano proglasili za Dan nezavisnosti BiH. Taj dan će u jednom dijelu BiH biti (ne)obilježen svečano i neradno, u drugom nesvečano i radno, a u trećem nesvečano i uglavnom neradno.

Podsjetimo, 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine je održan referendum o neovisnosti BiH. Republička izborna komisija priopćila je da je na referendum izašlo i glasovalo 64,31 posto građana s pravom glasa, “ZA” je bilo 99,44%, dok je “PROTIV” glasovalo 0,29% a nevažećih je listića bilo 0,25% i time je referendum “prošao“.

Referendumu je prethodili dugotrajni prijepori političkih predstavnika tri be-ha naroda. Srbi su odbili svaku mogućnost referenduma, Muslimani (kako su se tada zvali) su bili za referendum a Hrvati su bili uvjetno za referendum. SDA i Alija Izetbegović su obećali da će se hrvatski zahtjevi kasnije uvažiti, pa su Hrvati izašli na referendum i glasovali za neovisnost i suverenost BiH. Hrvatski zahtjevi su se ugradili u Lisabonski sporazum (Cutillerov plan) koji je A. Izetbegović prvo prihvatio a naknadno odbacio.

Tako je na sjednici predsjedništva SDA obrazlagao da će referendum propasti ako ga ne prihvati hrvatski narod, te da su Hrvati tek nakon sporazuma u Lisabonu pristali na referendum i objasnio: “Mislim da smo ovim sada gore (Lisabonskim sporazumom, prim. a.), ovim uslovnim pristankom, mislim da smo hrvatski element dobili za referendum. Oni hoće sada da glasaju jer se nadaju da će u toj Bosni i Hercegovini dobiti nekakvu suverenost, nekakva nacionalna priznanja, nekakve regije itd. jer je to dio ove saglasnosti.” Poslije referenduma Hrvati su prevareni jer druga strana nije htjela ispoštovati dogovor i naknadno je odbila ranije prihvaćeni  plan. (o ovome detaljnije na http://www.troplet.ba/?p=19316 )

Nakon toga se jednostrano počeo slaviti taj dan prijevare, te Federalno ministarstvo rada i socijalne politike svake godine protuustavno djeluje i priopćava da, u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. ožujka Danom nezavisnosti BiH (Službeni list RBiH”, broj: 9/95), državni organi, poduzeća i druge pravne osobe ne rade na Dan nezavisnosti.

Već niz godina upozoravamo na ovakvo antidaytonsko i protuustavno djelovanje Vlade FBiH, odnosno Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u svezi s proglašavanjem blagdana, praznika i neradnih dana u Federaciji BiH.

Naime, u trenutku stupanja na snagu Daytonskoga mirovnog sporazuma na prostoru BiH postojala tri pravna sustava: Hrvatske Republike Herceg Bosne, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Sve do tada važeće zakone ta tri sustava je trebalo uskladiti s novim Ustavom BiH (Aneks IV Daytonskoga sporazuma). Da bi se izbjegao pravni vakuum, određeno je da svi zakoni koji su vrijedili u trenutku kada je Ustav stupio na snagu ostaju na snazi na području na kome su se primjenjivali do donošenja novog, zajedničkog zakona koji tretira tu materiju i koji će stare zakone staviti izvan snage (Aneks II. Prijelazne odredbe, točka 2. Kontinuitet pravnih propisa). Isto je rečeno i u  Ustavu Federacije BiH (Poglavlje IX., Usvajanje i stupanje na snagu ustava i prijelazna rješenja, Članak 5. Točka (1)).