Zenica

Trostruko slavlje s. Ane Filipović


Svečanije nego inače bilo je u nedjelju, 6. lipnja u zeničkoj župi Sv. Josipa gdje je pod pučkom sv. misom s. Ana Filipović proslavila tri jubileja: 75 godina života, 50 redovništva i 25 djelovanja u spomenutoj župi.

Euharistijsko slavlje predslavio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom vlč. Davorom Topićem te još trojicom svećenika rodom iz Zenice: ravnateljem KŠC-a Sv. Pavao vlč. Vlatkom Rosićem, župnikom župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku vlč. Markom Majstorovićem i glasnogovornikom Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Draženom Kusturom uz đakonsko služenje vlč. Domagoja Matijevića.

Na početku sv. mise nazočne vjernike, osobito slavljenicu s. Anu i njezine susestre uršulinke, pozdravio je župnik vlč. Topić. U kratkom govoru kazao je ukoliko bi se jednom riječju trebali opisati svi jubileji s. Ane to bi bila „vjernost“.

Način borbe protiv grijeha

U prigodnoj propovijedi mons. Tunjić se najprije osvrnuo na svetopisamska čitanja te nedjelje koja su govorila o padu prvih ljudi u grijeh. Među ostalim kazao je kako postoji više stupnjeva grijeha te istaknuo kako je najveći Sotonin uspjeh taj što je uvjerio ljude da ne postoji niti on niti grijeh. „Najsigurniji način borbe protiv grijeha i đavla jest Božje milosrđe, sv. ispovijed te Božja riječ“, poručio je propovjednik te je izričući čestitku s. Ani napomenuo kako je ona izabrala slušati i živjeti po Božjoj riječi. „Znaju to dobro ministranti, mladi, župnici, ali i svi vjernici ove župe da je s. Ana svoj redovnički poziv u skromnosti i poniznosti živjela“, zaključio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH uz iskrenu zahvalu jubilarki.

Nakon molitve vjernika s. Ana obnovila je svoje redovničke zavjete koje je dala 1. lipnja 1971. u Varaždinu.

Čestitke i Papinski blagoslov

Na kraju sv. mise prije završnog blagoslova župnik Davor pročitao je čestitke i tekst Papinskog apostolskog blagoslova. Među ostalim čestitarima bio je i vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić koji je poručio: „Uz najiskrenije čestitke upućujem priznanje i zahvalu za njezino redovničko služenje i svjedočenje u toj župi.“

Iz Vrhovne uprave sestara uršulinki iz Rima stigla je poruka zahvale za njezino redovničko služenje od pet desetljeća: „Hvala ti na dugogodišnjem vjernom zalaganju i na brojnima načinima na koje si prihvatila 'novi život' tijekom ovih godina.“

U ime mladih župe Sv. Josipa čestitku je izrekao Mateo Marković koji je s. Ani zahvalio za četvrt stoljeća djelovanja u toj župi. „Mislim da je najvažnija lekcija koju možemo od Vas naučiti je moliti svjedočanstvom vlastitog života. To je ono što ljude, a pogotovo mlade privlači. Vjernost, odanost, strpljivost, ustrajnost, borbenost, svetost. Sestro Ana, upravo ove riječi najbolje Vas opisuju“, kazao je Marković uz želje da jubilarka još mnogo godina provede u župi Sv. Josipa.

Poslije svih govora otpjevan je i Te Deum te je druženje nastavljeno uz obiteljski stol.

Tko je s. Ana?

S. Ana Filipović rođena je 1945. u Živinicama, kao peta djevojčica u svojoj obitelji. Rano je ostala bez oca koji je ubijen u ratu. S 11 godina umrla joj je i majka. Tri godine živjela je s bakom, a nakon njezine smrti odrastala je sa svojim starijim sestrama koje su se brinule za nju.

Kao jako mlada počela raditi u tvornici namještaja i na tom radnom mjestu ostala 3 godine i 8 mjeseci, sve do odlaska u samostan 1966. Prve zavjete položila je 1971. Kao redovnica djelovala je u: Zagrebu, Gračanima, Varaždinu te Zenici. Polovicu od svojih 50 godina redovništva na službi je u Gradu čelika gdje je postala prepoznatljiva po svojoj skromnosti, poniznosti i vedrom duhu.

D. K., KT