Gračac

Tužna obljetnica na Hudutskom u župi Gračac


Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom kod spomen obilježja pobijenima na Hudutskom, u ponedjeljak, 16. rujna obilježena je 26. obljetnica pogibije 16 pripadnika HVO iz brigade „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce.

Na obilježavanju ove tužne obljetnice nazočili su obitelji, rodbina i prijatelji pobijenih, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka te izaslanstva općina Jajce i Prozor-Rama.

Molitvu za pokojne predvodio je fra Anto Šimunović, župnik župe Gračac koji je uz koncelebraciju fra Jure Perića, rumbočkog župnika predslavio i misu zadušnicu.

Podsjetimo, postrojba Armije BiH ubila je 16 vojnika HVO-a i dva civila. Od četvorice zarobljenih vojnika jedan je ubijen, trojica su preživjela i oni su odvedeni u logor Muzej u Jablanici. U listopadu 1993. godine jedan od njih uspio je pobjeći iz logora, a druga dva su razmijenjena 1. ožujka 1994.

Većina ubijenih pripadnika HVO-a u Hudutskom bili su vojnici jajačke brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji su bili smješteni na ramskom području nakon pada Jajca pod srpsku vlast. Trinaest njih je pokopano kasnije na području općine Livno i Tomislavgrad.
Dvadesetišestu godinu nakon počinjenja, za ove zločine, kao ni one u Jurićima, Uzdolu i Doljanima, nitko nije odgovarao.

KT