Banja Luka

U Banjoj Luci slavljena misa za umrle od "koronavirusa"


U subotu, 20. veljače u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure slavljena je sveta misa za sve koji su u biskupiji i cijeloj Europi preminuli tijekom pandemije "koronavirusa".

Slavljenjem svete mise članovi Banjolučke biskupije pridružili su se brojnoj drugoj braći i sestrama u vjeri diljem Europe, koji će tijekom korizme svakog dana – osim nedjeljom – u jednoj od europskih država moliti za žrtve pandemije.

Na poziv biskupa Franje Komarice, toga su se dana molitvi za pokojne pridružili i drugi svećenici diljem biskupije, zajedno sa svojim župljanima.

Koncelebriranu misu u katedrali predslavio je upravo banjolučki biskup Franjo. S njim je koncelebrirao preč. Pero Ivan Grgić, rektor katedrale. U misnom slavlju je sudjelovalo 40-ak misara, među kojima je bilo i  10-ak redovnica. Na misnom slavlju je bilo i nekoliko zdravstvenih radnika iz banjolučkih zdravstvenih ustanova.

Za vrijeme mise, pred oltarom su gorjele svijeće – po jedna za preminule iz svake europske zemlje, čija je Biskupska Konferencija u sastavu Vijeća Biskupskih Konferencija Europe. Pred katedralom, oko raspela, prije, za vrijeme i poslije svete mise gorjelo je 85 svjetiljki za 85 preminulih članova biskupije iz 20 župa – od sveukupno 48 – koliko ih ima u biskupiji. To je oko 12% od svih umrlih članova biskupije tijekom prošle godine.

U uvodnoj riječi biskup je podsjetio da se tijekom prošle godine mnogo puta u katedrali i u svim župama – u okviru mogućnosti – slavila „misa u vrijeme pandemije“ i molilo za sve koji su na razne načine pogođeni pandemijom – kako za bolesnike i one koji se za njih brinu, tako i za sve preminule. Zahvalio je vjernicima za njihovo pouzdanje u Boga, za njihovo razborito ponašanje u vrijeme pandemije i za njihovu solidarnost sa svim trpećim svojim sugrađanima i suvremenicima. Zahvalio je i zdravstvenim radnicima na području grada i biskupije za njihov veliki, požrtvovni napor oko zbrinjavanja oboljelih od opake bolesti. Biskup je pozvao sve nazočne na molitvu za preminule od pandemije i za sve druge pokojne, te na obnavljanje pouzdanja u Božju trajnu pomoć i zaštitu.

Nakon pročitanih svetopisamskih čitanja, biskup je uputio prigodnu propovijed u kojoj je kazao kako ranjeno društvo čezne za ozdravljenjem i normalnim načinom života za sve svoje članove. "Na mnogo mjesta u knjigama Svetog pisma, osobito Novog Zavjeta, Crkva nama, kao svojoj djeci, nudi jasne i utješne odgovore. Tako nam nudi i iz svetopisamskih odlomaka, koje čusmo maloprije, a koji su inače predviđeni za časove tjeskobnog i žalosnog privremenog rastanka od dragih nam naših životnih suputnika, kad ih ispraćamo na vječni počinak, u sprovodnoj misi. U prvom današnjem čitanju iz poslanice Rimljanima (8,31b- 35; 37-39) svetog apostola Pavla, čusmo vrlo snažne, jasne i utješne riječi ovog Kristovog apostola. On, koliko je poznato, nije proživio nešto slično kao što je ova pandemija. Alije proživio brojne, izuzetno naporne godine svoga neumornog misionarskog i apostolskog rada, u brojnim i raznovrsnim životnim sredinama i okolnostima – boreći se s najraznovrsnijim poteškoćama, tjeskobama, životnim opasnostima i ugrozama, naporima i razočaranjima (...) On je spoznao daje Bog nama ljudima svoju neizmjernu i neshvatljivu ljubav objavio i darovao u životu i u trpljenju svoga utjelovljenog Sina Isusa Krista. I da ta Božja ljubav ne može nikada prestati i nestati! Zato apostol Pavao i tvrdi daje Bog s nama ljudima i u najdramatičnijim i najtjeskobnijim trenutcima našeg, kako osobnog, tako i zajedničkog zemaljskog životnog hodočašća", istaknuo je biskup Komarica u homiliji.

U molitvi vjernika, posebno sastavljenoj za ovu prigodu, nazočni su molili Božju utjehu, pomoć, zaštitu i milosrđe za sve ljude pogođene pandemijom, kako za  žive tako i za preminule, piše TABB.

T.M.I.,KT