U Čardaku proslavljen Dan Sarajevske provincije sestara SMI


Misno slavlje povodom Dana Provincije i proslave 120. obljetnice dolaska sestara na Stadlerovu Dolorozu – Čardak predslavio je vlč. Ilija Orkić, župnik župe Radunice.

Slavlje Dana Provincije započelo je na sestarskom groblju na Dolorozi, gdje se okupilo 40-ak sestara predvođenih vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Marijom Banić i njezinim dvjema savjetnicama, te provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten i njezinim savjetnicama.

Sudjelovala su i trojica svećenika: domaći župnik vlč. Pavo Kopić, župnik iz Radunica kod Žepča vlč. Ilija Orkić te regens chori sarajevske katedrale vlč. Marko Stanušić. Okupljeni na groblju uputili su svoju zahvalnost Bogu za žrtvu i ljubav koju su pokojne sestre ugradile u povijest Družbe i Vrhbosanske nadbiskupije.

Molitva uz grobove sestara

Molitva na sestarskom groblju započela je poticajem provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten, koja je pozvala sestre na razmišljanje o vrjednovanju žrtve u svakodnevnom životu, te o važnosti vrednovanja Družbine baštine. Zatim su svi zajedno izmolili molitvu vjernika u vidu zahvale Bogu za pokojne sestre koje su prve došle i ostavile trag na ovoj njivi Gospodnjoj, na ekonomiji Družbe sestara Služavki Malog Isusa - Dolorozi. Uslijedilo je zatim polaganje svijeća na grobove sestara i kod križa. Molitveni dio na sestarskom groblju završio je molitvom Božanskom Djetetu Isusu, nakon koje je župnik Kopić izmolio opijelo za pokojne.

„Bog je davao, daje i davat će"

Zatim je misno slavlje povodom Dana Provincije i proslave 120. obljetnice dolaska sestara na Stadlerovu Dolorozu – Čardak predslavio vlč. Orkić, uz suslavlje župnika Kopića, dekana i župnika župe Odžak preč. Jakova Filipovića te župnog vikara iz Odžak vlč. Ivana Dragičevića.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ilija je pozvao na razmišljanje o vjeri koju valja promatrati kroz svakodnevno činjenje malih stvari, malih radosti i malih osmijeha. Naglasio je kako je vjera važna stvar u životu, jer se po njoj daju milosti kao "na infuziju". Budući da je ova godina posvećena Sv. Josipu, potaknuo je na razmišljanje o vjeri u životu toga svetca.

Konstatirao je da ni Josipu, ni Mariji, a ni utemeljitelju sestara Služavki Maloga Isusa, prvom vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru nije bilo lako. „Svih troje su imali veliku vjeru u Boga, predanje u Božju volju i povjerenje u Božju Providnost. Stadler – čovjek duboke vjere šalje sestre u 'pustaru' na polje Sv. Filomene a potom na Dolorozu. Poslao je redovnice da nose mir i nude radost i nadu ljudima ovog kraja“, kazao je vlč. Ilija.

Završno je istaknuo važnost prakse, te uputio da je potrebno vježbati se u nečemu. „No, jako je važno vidjeti u čemu se vježbamo. Naime, ako se netko vježba u prigovaranju, ljutnji, ogovaranju, ili pak u molitvi, zajedništvu, ljubavi onda će biti takav, jer ono što vježbamo to i postajemo“, naglasio je propovjednik ohrabrivši na kraju sestre da se ne boje za svoju budućnost, jer je istinito ono što sluga Božji nadbiskup Stadler piše: „Bog je davao, daje i davat će!“

Svaka sestra je dar jedna drugoj

Na kraju svete mise svoje svjedočanstvo o djelovanju sestara u Čardaku dao je Niko Išić, župljanin župe Čardak.

Misno slavlje je uzveličao zbor sestara pod ravnanjem maestra vlč. Stanušića.

Nakon duhovne okrjepe uslijedila je tjelesna okrepa, a potom duhovno-molitveni program u župnoj crkvi koji su pripremile sestre juniorke i kandidatice predvođene svojim odgojiteljicama.

Tom prigodom svoju je riječ uputila vrhovna glavarica Družbe SMI s. M. Marija Banić, ističući da je svaka sestra u zajednici dar jedna drugoj te ih je potaknula da prihvate taj dar i budu zahvalne Bogu za to.

Bogata i burna povijest

Sestre juniorke i kandidatice izvele su recitaciju Apostol Bosne, nakon koje je uslijedio video prilog: Stadlerove posavske miljenice, Polje Sv. Filomene i Doloroza u Čardaku. Kroz ovaj video prilog sestre juniorke su prikazale povijest djelovanja sestara Služavki Maloga Isusa u Čardaku od samog dolaska 1901. do 1949. kada su im komunističke vlasti oduzele samostan.

Prikazano je i drugo razdoblje od 1972. do 1992. kad su sestre ponovno potjerane dok su samostan i crkva do temelja srušeni. U videu je opisano i treće razdoblje od 2006. pa do danas. Nakon toga riječi zahvale uputila je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten.

Pri kraju zajedničkog druženja sestre su se uputile prema Kornici gdje su posjetile filijalnu crkvu posvećenu Josipu Radniku, te etno selo Kornica.

s.K.J./ KT