U Međugorju završen mladifest


Misom zahvalnicom koju je predslavio župnik fra Marinko Šakota na Križevcu danas je završen je 28. međunarodni molitveni susret mladih.

Mladifest je počeo u utorak 1. kolovoza i održan je pod geslom Da ljubav vaša sve više raste, okupivši desetke tisuća mladih iz 61 zemlje.

Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom na vanjskome oltaru međugorske župne crkve, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. U srijedu 2. kolovoza mladi su uz Brdo ukazanja ujutro molili radosna otajstva krunice.

Jutarnje kateheze imali su fra Danko Perutina i o. Jacques Philippe iz zajednice Blaženstva. Program se, nakon podnevne stanke, nastavljao kasno popodne. Mladi su potom sudjelovali u molitvi krunice. Središte svakoga dana bilo je večernje euharistijsko slavlje.

Misu otvorenja 1. kolovoza predvodio je fra Augustin Čordaš, a propovijedao je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Predvoditelji misnih slavlja idućih dana bili su mladomisnici fra Alen Pajić, fra Emanuel Josić, fra Julijan Madžar, fra Zvonimir Pavičić, a prigodne homilije uputili su fra Danko Perutina, kardinal Ernest Simoni-Troshani iz Albanije, duhovnik zajednice Cenacolo don Ivan Filipović te fra Franjo Dušaj.

Najveći broj koncelebranata bio je u petak 4. kolovoza, kada je na misnom slavlju koncelebriralo 512 svećenika.

U utorak je koncelebriralo njih 460, srijedu njih 504, četvrtak njih 507, te u subotu 454 svećenika.

U četvrtak 3. kolovoza nakon večernje mise održana je u prostoru ispred vanjskog oltara procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz Švicarske. Mladi predstavnici iz svake zemlje išli su iza Gospina kipa, a pobožnost je završena kratkim euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim.

U petak 4. kolovoza nakon večernje mise i ove su godine članovi zajednice Cenacolo izveli predstavu Credo. Svećenici iz svih zemalja svijeta veliki su dio dana bili na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja.

Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratio je Međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 23 zemlje. Festival je simultano prevođen na 18 jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali.

KT