Mostar

U Mostaru proslavljena svetkovina posvete katedrale


Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predslavio je misu kojom je proslavljena svetkovina posvete katedrale.

U koncelebraciji s mjesnim biskupom Petrom, koji je za ovu prigodu izrekao i propovijed, bili su i nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, kotorski biskup don Ivan Štironja te Ratko Perić, biskup u miru.

Zahvaliti za Križ i križeve

„Ovom euharistijom Gospodinu želimo reći hvala za mnoga dobročinstva kojima nas svakodnevno obasipa: za milost vjere, za Crkvu i svetost njezinih članova, za ljude koje nam Bog stavlja na životne putove, za sakramentalnu milost biskupskoga i svećeničkoga reda, za dar Bogu posvećenog života, kao i za sve one koji su nam prethodili na putu vjere. Zahvalno ih se i s molitvom u srcu spominjemo“, rekao je na početku homilije mons. Palić.

„Danas zahvaljujemo za Križ i križeve; za križ po kojemu nas je Gospodin Isus otkupio i u kojemu i svi naši križevi nalaze svoj smisao. Zahvaljujemo Gospodinu i za ovu našu katedralu, koja je na današnji dan posvećena, kao i za sve dobročinitelje koji su pomogli u njezinoj izgradnji“, dodao je.

Biskup se u homiliji obratio i svećenicima. „U otajstvu križa rođeno je i naše svećeništvo. Biti svećenik danas znači u prvom redu prihvatiti logiku križa, ne život egoizma, nego život darivanja i odgovornosti u poslanju, život umiranja sebi, da bismo mi i drugi mogli živjeti. Biti svećenik danas znači moliti se Gospodinu da od naroda udalji suvremene ‚zmije‘ svih oblika i svih načina ugriza“, ustvrdio je osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige Izlaska.

„Biti svećenik danas znači ljubiti Krista u njegovu otajstvenu tijelu, Crkvi. U Crkvi blista sjaj svetosti tolikih njezinih sinova i kćeri. Bilo ih je u prošlosti, ima ih i danas. I mi smo pozvani uvrstiti se u taj zbor. Danas su to ljudi koji ojačani Kristovim Duhom daju svjedočanstvo evanđelja i naviještaju ga, slave euharistiju i sakramente i žive vjeru, koja je u ljubavi djelotvorna (Gal 5,6)“, kazao je otac biskup i dodao kako je usredotočenost na Isusa Krista, živoga Gospodina i njegovo evanđelje prvo i osnovno što se traži od onoga tko jest i od onoga tko želi biti i postati svećenik.

Lijepe obljetnice

Otac biskup homiliju je završio molitvom. „Gospodine Isuse, sa svoga križa gledaš nas i ljubiš. Neka tvoja ljubav siđe na našu žednu i suhu zemlju, na one osjećaje u nama koji kao da nas odvajaju od Tebe. Neka naše oči uvijek susretnu tvoje i nikada se ne okreću od Tebe. Neka naše srce uvijek bude spremno ići za Tobom na Tvoju riječ. Marijo, Majko Crkve i Sveti Josipe, budite nam zagovornici i pomoćnici na našem putu, do konačnog susreta u 'obećanoj zemlji', u vječnosti“, kazao je.

Velik broj svećenika, bogoslova, sjemeništaraca i časnih sestara dali su poseban svečarski ton ovome događaju. Pjesmom je svetu misu pratio katedralni zbor Marija, orgulje je svirala s. Matea Krešić, a zborom ravnao don Dragan Filipović.

Upravo na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa 1980. posvećena je katedrala Marije Majke Crkve. Istog dana 1992. mons. Ratko Perić zaređen je za biskupa, a prije godinu dana 2020. na isti dan svoj pastirski štap biskup Ratko predao je mons. Petru Paliću, sadašnjem mostarsko-duvanjskom biskupu i trebinjsko-mrkanskom upravitelju.

Uz sve ove obljetnice na ovoj svetoj misi obilježili su se i srebrni i zlatni jubileji: 25 godina svećeništva proslavili su biskup Petar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, don Ivan Perić, fra Ljubo Kurtović, fra Marinko Šakota i fra Valentin Vukoja, a 50 godina don Mihovil Zrno i don Marko Kutleša, piše cnak.ba.

Prije svečanoga blagoslova prisutnima se obratio provincijal fra Miljenko Šteko, u ime slavljenika jubilaraca, a čestitke u ime svećenika i vjernika izrekao je generalni vikar don Nikola Menalo.

Druženje je nastavljeno u katedralnoj dvorani uz okrjepu i ugodne razgovore.

T.M.I.,KT