U Orašju proslavljena 29. obljetnica utemeljenja HVO-a


Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima i misom u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju, 6. travnja, obilježena je 29. obljetnica utemeljenja HVO-a i 16. obljetnica 1. gardijske pukovnije OS-a BIH.

Opijelo za poginule, umrle i nestale branitelje te svetu misu predslavio je župnik fra Bono Kovaćević uz koncelebraciju vojnog kapelana i župnog vikara vjerničke zajednice Domaljevac fra Marinka Živkovića i župnog vikara u Tolisi fra Marka Oršolića.

Ne početku nazočne je pozdravio fra Marinko te podsjetio kako su na ovaj važan nadnevak došli moliti za poginule i umrle branitelje. "Na poseban način želim dobrodošlicu svim članovima obitelji poginulih i stradalih u posljednjem ratu, pripadnicima udruga proisteklih iz domovinskog rata. Pozdravljam i nazočne dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina, djelatnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga-BiH", rekao je fra Marinko.

U prigodnoj propovijedi fra Bono je, između ostaloga, pozvao one koji su na vlasti "da budu odgovorni i rade na dobrobit čovjeka tako što će svakomu osigurati dostojan život". Zaželio je "da roditelji više ne plaču za svojom djecom koja napuštaju ovu prelijepu zemlju tražeći bolji i lijepiš život na Zapadu".

Pjevanje je animirao župni dječji zbor pod ravnanjem prof. Magdalene Mišković.

Protokol obilježavanja obljetnice osim u Orašju slavljen je i u Tomislavgradu, a nastavlja se u Sarajevu te završava u četvrtak, 8. travnja, u Mostaru.

Podsjetimo, Hrvatsko vijeće obrane (HVO) je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme posljednjeg rata. Osnovan je 8. travnja 1992. što je ujedno i Dan utemeljenja HVO-a. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma HVO je definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005. transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ž.I, B.K., KT